Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

30 juni 2015, Nyheter

Europas första pilotanläggning för nanokristallin cellulosa

Bild på Tord Gustafsson.

I slutet av maj kom nyheten att MoRe Research gör, tillsammans med Holmen och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, en satsning på nanokristallin cellulosa, genom att uppföra en pilotanläggning i Örnsköldsvik. Anläggningen blir den första i sitt slag i Europa och är ett viktigt steg för att intresserade företag i stor skala ska kunna utveckla nanokristallin cellulosa ur cellulosabaserat material.

Nanokristallin cellulosa har många intressanta materialegenskaper och kan användas som exempelvis byggmaterial, biokompositer, tryckt elektronik och färgtillsatser. Verksamheten i pilotanläggningen grundas på det israeliska startup-bolaget Melodeas teknologi.

Ordförande och delägare i Melodea är Tord Gustafsson, forskare och entreprenör med bas i Piteå och bland annat engagerad i Bothnia Bioindustries Cluster som koordineras av Piteå Science Park. Vi ställde några frågor till Tord om möjligheterna med nanokristallin cellulosa.

Stort grattis Tord, hur känns det att teknik som ni har utvecklat, nu tas vidare i en pilotanläggning?

– Tack, det känns fantastiskt bra. Pilotanläggningen är viktig av flera skäl, bland annat naturligtvis för att produktionen blir mycket billigare än vid vår laboratorietillverkning nere i Jerusalem och även för att det krävs större volymer för att kunna arbeta med nya tillämpningar. I laboratoriet tillverkar vi ungefär 1 kilo per vecka och i Örnsköldsvik ska vi göra 100 kilo per dag. Vi har även byggt en liten Pilotanläggning i Israel och kan göra cirka 15 kilo på ett par dagar. Det viktigaste där var att vi kunde verifiera att vår teknik går att skala upp.

Nanokristallin cellulosa, går det att förklara vad det är så vanliga människor begriper?

– Det är cellulosans allra minsta beståndsdel. Om jag jämför detta med något som vi alla förstår så är längden en tusendel av tjockleken på ett hårstrå. Fibrerna är så små att man inte kan se dem ens i ett vanligt mikroskop, vi använder så kallade elektronmikroskop för att se på hur fibrerna dels ser ut och dels orienterar sig emot varandra då vi arbetar med dem. Just att få dessa små fibrer att samverka i olika sammanhang är där vi ser stora framtida marknadsmöjligheter. Nanokristallin cellulosa har otrolig styrka, styvhet och flexibilitet (8 ggr starkare än stål), är lätt och framför allt; ersätter oljebaserade material och är nedbrytningsbar.

Vilka användningsområden tittar ni på?

– Tänkbara användningsområden är bl.a. annat olika typer av skum, för isolerings ändamål eller som kärnmaterial i sandwichkompositer. Vi jobbar även på att använda det som plastförpackningar. Vi kan packa fibrerna tätt för att åstadkomma en hinna som är så tät att den blir gastät och kan användas i juice- och mjölkförpackningar i stället för plastfolie och aluminiumfolie eller så kan vi tillverka helt gastäta plastpåsar för matförvaring.

– CNC är ett så nytt material att det fortfarande finns otroligt många användningsområden att utveckla.

Har ni redan kunder till den CNC ni tillverkar?

– Ja, faktiskt. Tack vare vår produktion nere i Israel har vi redan tre kunder som kontinuerligt köper av oss för tre olika tillämpningar:

  • Smörjning på O-ringar i tuff miljö, tex extremt kallt på flygplan
  • Smörjning av senorna på tennisracket för att de inte ska nötas mot varandra
  • I sulorna på löparskor för att den ”sqeekande” ljudet då man springer på blöt asfalt ska försvinna.

I dessa tillämpningar behövs inte några stora gram-mängder.

tord pilotanl artikel

Det ryktas om ytterligare pilotanläggningar i norra Sverige?

-Företaget BlaTraden i Piteå är med i EU-projektet NCC-FOAM, som handlar just om olika typer av skummaterial baserade på CNC. Som del i projektet så kommer vi att sätta upp en pilotanläggning för att tillverka olika typer av skumskivor vid fabriken i Piteå. En av anledningarna till att den hamnar här är naturligtvis pilotanläggningen i Örnsköldsvik, som gör det lättare för oss att hitta större mängder CNC, så vi ser verkligen fram emot båda dessa etableringarna.

 

Det låter jättespännande, vi ser fram emot fortsättning. Stort grattis igen och lycka till från oss på Piteå Science Park.