Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

08 januari 2013, Nyheter

Hur gör vi föreställningar mer tillgängliga digitalt för allmänheten?

Digitalisering är en fråga som är på tapeten för regeringen och statens kulturråd, som fått i uppdrag att kartlägga i vilken utsträckning som offentligfinansierade teatrar och musik- och dansscener tillgängliggör sina föreställningar för allmänheten digitalt.

– Ny teknik och digitala plattformar river hinder som annars kan stå i vägen för att vi ska kunna ta del av våra offentligt finansierade teater-, musik- och dansscener. Att digitalisera scenkonsten är verkligen att använda skattebetalarnas pengar väl, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Exempel från Norrbotten

Ett konkret exempel på hur det kan fungera finns i Norrbotten hos Studio Acusticum och projektet Digital Live Arena, som digitaliserar såväl såväl moderna som klassiska liveföreställningar inom musik, dans och performance.

   

Ett annat exempel är verksamheten hos produktionsbolaget Frekvens med kontor i Stockholm och vid Acusticum och som bl.a. digitaliserat Dramtenföreställningar och Dans i Nords föreställning ”Artificial Body Voices”.

Allt börjar med kreativitet och experiment!

Hur man förmedlar Kultur på distans och möter utmaningarna i digitaliseringen är något som aktörer vid Acusticum arbetat med under lång tid.  Inom projektet ICT-Upplevelse experimenterade vi friskt i gränslandet mellan upplevelse och teknik. Ett av det områden som utforskades var just ”Kultur på distans” där Studio Acusticum i samarbete med bl.a. InTheCold genomförde en rad spännande övningar. En frågeställning som diskuterades var t.ex:

-Måste en upplevelse vara störst när man fysiskt befinner sig på plats, eller är det möjligt att från vår region producera och förmedla upplevelser som människor runt om i världen kan ta del av?

Vi har kommit en bit på vägen, men mycket återstår att utforska. Det ska bli spännande att se hur detta område kommer att utvecklas under de kommande åren.

Helt klart är att grundreceptet har potential:

En nära och unik upplevelse + smart teknik och distribution = Kultur på distans.

/Ola Lidström