Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Hur skapar man framtida möjligheter tillsammans?

Vad händer egentligen när kreativa studenter, näringslivet och offentlig sektor träffas, äter en god middag och pratar framtida möjligheter? En hel del skulle det visa sig.

 

Till förra veckans företagskväll på Acusticum slöt det upp 45 personer. Redan när jag kom in i lokalen där vi ska träffas låg det en förväntan i luften. Nästan alla gick runt och presenterade sig och utbytte nyfikna frågor med varandra, vilket kändes som en bra start i mina ögon.

 

Först ut var Greta Viklund, projektledare på Idéhuset och initivtagare till träffen, som inledde med att klargöra att syftet med kvällen inte var att lösa bankkrisen, utan att skapa kontaktytor och initiera till framtida samarbeten. Därefter bjöds alla på en god buffé samt diskussioner i mindre grupper kring samarbete mellan skola och näringsliv.

 

Allra mest på tå visade sig studenterna vara. Efter diskussioner i smågrupper var det främst högskolans elever som tog till orda, men även näringslivet och den offentliga sektorn var med på tåget.

 

– Behövs samarbete, undrade Greta Viklund och svaret var givet.

 

Alla var rörande överens om att man måste samarbeta och samverka bättre.

 

– Elever måste marknadsföra sig själva och skolan bättre genom att göra unika grejer, väcka känslor. Man måste våga sticka ut näsan mer och ett bra exempel är SMASK (Musikhögskolornas egna schlagerfestival) ansåg Tomadj Karimi, före detta elev på skolan och numera företagare.

 

Många efterlyste bättre marknadsföring från högskolans sida. Man måste helt enkelt bli bättre på att kommunicera ut vilka kompetenser som finns i huset och vad de kan hjälpa näringslivet och den offentliga sektorn med.

 

– Att marknadsföra skolan är en intern stor utmaning för Musikhögskolan, menade Stefan Kullberg från Medcon.

 

Ju längre kvällen led desto tydligare blev det att det faktiskt är en guldkalv som finns i vår kommun.

 

– Piteå är unikt på många sätt. Det är en liten stad med en egen högskola som dessutom har specialinriktningar som inte finns på andra skolor, menade en elev varpå många nickade instämmande.

 

Kvällens mest konkreta exempel på hur samarbetet skulle underlättas stod Krister Lindström, företagare och lokalpolitiker, för. Han tipsade om en affärsidé med en förmedlare av de tjänster som Musikhögskolans elever skulle kunna bistå med. Någon som nappar?

 

Ligger då allt ansvar till samverkan på skolan? Självklart inte. Företagarna och den offentliga sektorn tog verkligen chansen att mingla och prata med eleverna under kvällen. Vad som sades och om några initativ till samverkan bestämdes vet jag inte, men en rad visitkort och handslag utväxlades och det är alltid en bra början.