Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

08 augusti 2018, Nyheter

Kiruna får hjälp med stadsflytten genom platsinnovation

– Kärleken till Kiruna genomsyrar allt. Det är härligt att se vilken urkraft, stolthet och vilket engagemang det finns här, säger Ella Carlsson Sjöberg, biträdande föreståndare för Institutet för rymdfysik.

Ella Carlsson Sjöberg var en av deltagarna vid en tvådagars workshop i Kiruna som Piteå Science Park ansvarade för i slutet av juni. Workshopen handlade om Kirunas stadsflytt och fokus låg på att behålla attraktiviteten i den gamla stadskärnan under avvecklingsperioden.

– När en hel stadskärna ska flyttas är det lätt att fokus direkt hamnar på den nya platsen och den spännande framtiden som sakta men säkert tar form. Men parallellt med uppbyggnaden av den nya stadskärnan i Kiruna pågår även en flytt, rivning och avveckling av den gamla stadskärnan som inte visas samma kärlek – något som vi fick i uppdrag att hjälpa till att ändra på, säger Johanna Balogh, innovationsledare på Piteå Science Park.

Workshopen anordnades i samarbete med projektet c/o Kiruna som har till uppdrag att skapa attraktivitet i befintliga stadskärnan, men också att fungera som en testplattform för aktiviteter som kan tas med i utveckling av den nya stadskärnan. Inbjudna var ett 30-tal representanter från det lokala näringslivet, kulturen och föreningslivet i Kiruna. Från Piteå Science Park presenterades ett nytt workshoppupplägg och det blev premiär för den nya verktygsmodeller för innovationsarbete där platsinnovation möter gamification.

– De här dagarna har varit mycket utvecklande och positiva. Alla jobbar så hårt för att detta ska bli bra. Viljan och förståelsen att bevara det gamla är stark, samtidigt som fokus ligger på det nya, att bygga en helt ny stad, säger Rasmus Norling, vikarierande kommunantikvarie vid Kiruna kommun.

Genom inspirationsföreläsning och trendspaning om platsinnovation följt av en ögonöppnande introduktion till gamification och möjligheterna med digitalisering skapades en öppet och kreativt klimat där fantasin fick flöda fritt. Bland de många idéerna som kom upp pratade man bland annat om virtuella älgtorn, portabla upplevelseboxar och interaktiva stadsvandringar med QR-koder och VR-upplevelser.

– Det kändes värdefullt och meningsfullt att vara med. Det kommer fram många konkreta idéer och jag tror att det kommer dyka upp ett älgtorn snart, dvs det informations- och utsiktstorn som var ett av förslagen som kom fram under workshopen. Tanken med älgtornet är att man på ett enkelt sätt ska kunna visa vad som händer med Kiruna och stadsflytten, säger Olle Persson, verksamhetsledare för Centrumbildning vid Luleå tekniska universitet.

Kiruna visade sig vara en guldgruva av historier. Platsinnovation bygger på att man utgår från en plats unika identitet och förutsättningar och Kiruna är världsunikt eftersom en hel stadskärna ska flyttas. Under workshopen fanns ett behov av att uttrycka frustration över de stora förändringarna, men här hittade man också en styrka, vilja och energi att förändra och förbättra platsen som kom att kallas Kirunakraften.

– Det finns så mycket idéer, kreativitet och ambition på alla plan. Det känns som om alla blir sedda och får komma till tals inom kommun, akademi och näringsliv. Under de här dagarna har det blivit jättetydligt för mig att det finns en vilja, en stolthet och en enorm kraft som är större än oss själva att skapa något fint tillsammans, säger Thone Strålind, entreprenör och projektledare för c/o Kiruna.

Piteå Science Park kommer att fortsätta att arbeta med platsinnovation i Kiruna de närmaste åren för att skapa attraktivitet och utveckling av både den befintliga och den nya stadskärnan.