Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

NOAK stipendiet till Musikhögskolans och Sveriges förste munspelspedagog

Vid Norrbottensakademiens jubileumsdag, NOAKDagen, den 26 november fick Mikael Bäckman från Musikhögskolan i Piteå akademiens särskilda musikstipendium. Mikael uppmärksammades inte bara för det udda valet av huvudinstrument: munspel.

Han hedrades då också för det osedvanliga engagemang han fått lägga ner på sina studier just på grund av sitt ovanliga val av huvudinstrument. De kvalificerade lärare som funnits tillhands finns i Amerika och dithar Mikael därför under hela studietiden regelbundet fått resa.

Övertygat val
Idag månaderna innan han är färdig med sin examen är han övertygadom att han valt rätt – han rent av älskar sitt instrument.
– Munspelet är väldigt speciellt. Dels ligger själva klangen väldigt näraden mänskliga rösten. Men det är också som med alla blåsinstrument en sånära fysisk upplevelse att spela. Man blir som en del av instrumentet, förklarar Mikael en del av sitt mångåriga munspelsintresse. – Det startade på högstadiet hemma i Piteå då jag och några kompisarbörjade intressera oss för blues. När vi sedan började spela tillsammans såblev de två gitarrerna snabbt upptagna och jag valde för enkelhetensskull det som blev ”över” – munspel. Men efter hand som jag lärde mig insåg jag att det är ett både vackert och mångsidigt instrument. Det säger Mikael och tycker att munspelet är värt betydligt mer respekt och ödmjukhet än det oftast får.

Med ödmjukhet och respekt
– Munspel är så lätt att få ut ljud ur och många fastnar där – kommer inte vidare. Jag kan tänka på det ibland när artister fyller ut ett framträdande med att ta fram ett munspel. Så skulle någon som inte verkligen behärskar instrumentet hantera t ex en fiol!

NOAK stipendiet kommer förstås väl till pass efter både flera års studier och flitigt USA-resande. Inför framtiden hoppas Mikael på att kunna fortsätta arbeta vid Musikhögskolan i Piteå och inspirera framtidamunspelare.

– Men jag vill också om möjligt försöka kombinera lärarjobbet med egetspelande. Dels i den egna gruppen Ramblin´Minds men också i andra kommande speluppdrag.