Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

11 september 2015, Nyheter

Skogen i biltanken och elektriska bananer

Fredagen den 25 september är det dags att fira forskningen över hela Europa. Piteå debuterar med ett unikt program. RISE-gruppen har tre forskningsinstitut i Piteå: Swerea SICOMP, SP Energy Technology Centre och Interactive Institute Swedish ICT och den här dagen gör de en gemensam satsning.

”Det här är ett spännande och roligt sätt att visa upp vad forskningsinstituten gör och vi ser verkligen fram emot att vara med i Piteå i år”, säger Mai Terras, kommunikationschef på ägarbolaget RISE.

RISE Research Institutes of Sweden är det gemensamma varumärket för en grupp svenska industriforskningsinstitut som är organiserade i fyra forskningskoncerner.

– Som relativt ny inom RISE genom vårt samgående med SP vid årsskiftet, är SP ETC stolta över att kunna vara en del i forskarfredag i Piteå. Forskarfredag öppnar upp för möjligheten att ge en bild över forskarens roll inom instituten och de utmaningar som kommande generation står inför i denna tid av omställning till ett uthålligt samhälle, säger SP ETCs VD Magnus Marklund.

Vi på Swerea SICOMP är ledande inom området kompositer, och vi ser fram emot att kunna ge besökarna en inblick i vad kompositer kan användas till och hur valet och utveckling av material kan skapa en otrolig nytta både för enskilda företag och samhället i stort, säger Lars Liljenfeldt på Swerea SICOMP. Bland annat kommer vi att visa minibilen Zbee som vi hjälp företaget Clean Motion att utveckla.

Studenterna på Strömbacka-gymnasiet är den viktigaste målgruppen för programmet under ForskarFredag, men även allmänheten är välkommen på eftermiddagen för att få veta mer om vad forskarna gör och prova på själva. Bland annat kommer Interactive Institute Swedish ICT:s medarbetare Stefan Lindberg och Anna Sirkka hålla en ljud- och programmerings-workshop i Piteå. Deltagarna kommer att få i uppgift att designa och bygga ett användargränssnitt till en datorapplikation. Det kan vara styrfunktionerna till ett Pacman-spel eller att kontrollera ett digitalt musikinstrument. Syftet är att på ett lekfullt sätt väcka intresset för teknik.

ForskarFredag är en del av Researchers’ Night, ett EU-evenemang som arrangeras den sista fredagen i september för tionde året i rad i mer än 300 städer. I Sverige deltar 27 orter med Piteå som nordligaste. Arrangör av ForskarFredag i Piteå är ISPite i samarbete ned forskningsinstituten i RISE-gruppen, Piteå kommun och Piteå Science Park.

– ”ForskarFredag är ett roligt tillfälle för forskare och besökare att träffas och samtala, att upptäcka forskning man inte visste fanns och se hur forskningsresultaten påverkar oss i vår vardag, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige och har till uppgift att främja dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare.

Den 25 september 2015 arrangeras svenska ForskarFredag i Borås, Eksjö, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Linköping, Lund, Malmö, Norrköping, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stockholm, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Värnamo, Västerås, Öland, Örnsköldsvik och Östersund.

Information
Kontaktperson: Robert Bergman, ISPite, tel. 070-524 00 58 eller robert.g.bergman@pitea.se

Information om instituten i RISE Research Institutes of Sweden finns på www.ri.se

Mer information om ForskarFredag på www.forskarfredag.se och Vetenskap & Allmänhet www.v-a.se

Plats: Kaleido, Piteå