Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

10 mars 2021, Nyheter

Nu lanseras den internationella satsningen Composite Talks by SWE-CIC

Premiär för Composite Talks by SWE-CIC

Den 18 mars är det premiär för Composite Talk by SWE-CIC, ett forum där deltagarna bjuds in till att lyssna på internationella talare och branschexperter, inspireras och få ny kunskap kring produktdesign, produktutveckling och produktionsprocesser kopplat till fiberkompositer. Bakom initiativet står kompositklustret i norra Sverige SWE-CIC och detta är en del av den stora satsning som sker för att etablera en innovationsmiljö kring fiberkompositer i Piteå.

– Syftet med satsningen är att väcka intresset kring fiberkompositer, berättar Ulf Westerberg, Cluster Manager SWE-CIC och innovationsledare på Piteå Science Park. De som flyttar ramarna för vad som är möjligt inom båtbranschen har förstått materialets potential och hur man ska använda det för att optimera prestanda och även för att minska påfrestningarna på vår miljö.

I första delen lyfts båtbranschen som sedan länge förstått fördelarna med fiberkomposit, men det är först på senare år som man verkligen har börjat utnyttja materialets fulla potential. Nu mera flyger tävlingsbåtarna en halvmeter över havet i en hastighet över 40 knop.

– Vi vill medvetandegöra människor om vad man kan åstadkomma om man vidgar sina vyer och ser bortom traditionella material. Fiberkompositer erbjuder en helt annan designfrihet än till exempel stål, konstaterar Anders Holmkvist, Senior projektledare på RISE. Framöver kommer vi bjuda in företag som har gjort materialövergången och ställt om sin produktion, vi kommer även prata om de gröna alternativen till kol- och glasfiber som finns på marknaden, berättar han.

Det är en tung talarlista som presenteras i premiäravsnittet.

Medverkar gör bland annat:

  • Grundaren av Zound Industries och X Shore, Konrad Bergström, som berättar om sin resa med att utveckla en eldriven båt, som harmoniserar med naturen och stöttar klimatet.
  • Gurit Composite Engineering chefsingenjör Paolo Manganelli delar med sig av det senaste inom kompositteknologi. Företager har 30 års erfarenhet från Americas Cup, Vende Globe och liknande tävlingar.
  • Mastspecialisten Torbjörn Linderson kommer, tillsammans med chefsdesigner Johan Breder, visar upp sitt designverktyg och pratar om Marströms Composites del i utvecklingen av en lyxig segelbåt med minimal miljöpåverkan, tack vare smarta materialval.

 Mer information om SWE-CIC

Klusterinitiativet SWE-CIC drivs av Piteå Science Park tillsammans med RISE, med syfte att stärka kompositföretagen i regionen och få fler att förstå fördelarna med fiberkompositer. Tillsammans erbjuder SWE-CIC kunderna en lösning på deras funktionsutmaning. Verksamheten inom SWE-CIC finansieras av ERUF, Region Norrbotten, Piteå Kommun och Sparbanken Nord.