Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

24 oktober 2018, Nyheter

Världsunik fisktrappa i komposit invigd

Bild på fisktrappa i komposit, framtagen av Composite Service.

Nu är den världsunika fisktrappan i komposit invigd, framtagen av Composite Service som ingår i Piteå Science Parks klusterinitiativ Swedish Composite Innovation Cluster (SWE-CIC). Fisktrappan har utvecklats i nära samarbete med Länsstyrelsen och Luleå tekniska universitet med innovationsstöd från Tillväxtverket.

– Jag ser tillverkning av fiskvägar i komposit som en stor fördel jämfört med tidigare konstruktionsmaterial som varit betong och trä, nu kan fiskvägen anpassas till installationsområdet säger Stefan Stridsman, Länsstyrelsen.

Composite Service har lång erfarenhet av industriell tillverkning av kompositer och är specialister på att hitta tillämpningar för komposit inom nya områden, men hade ingen tidigare erfarenhet av fisktrappor. Efter en förfrågan från Magnus Johansson, Länsstyrelsen väcktes dock intresset.

– Materialet har många fördelar och vi testade olika småskaliga lösningar innan den slutliga varianten växte fram säger Göran Svahn, vd, Composite Service.

En viktigt möjlighet är att ingången är flyttbar för att ge optimala förutsättningar för vandrande fisk att hitta rätt, den är också ledbar för att kunna anpassas till vattennivåer. Vi använder justerbara slitsar i rännan för på det sättet kunna anpassa efter vattnets strömstyrka säger Svahn.

Nu påbörjas studier på passageeffektivitet och sökeffektivitet för passerande fiskar och Länsstyrelsen kommer också att individmärka fisk för att kunna registrera vilka arter och storlekar som passerar.