25 miljoner kronor till ny musiksatsning

På fredagens näringslivsfrukost gavs information om satsningen på Norrbottensmusikens nya lokaler i Piteå. 25 miljoner kronor satsas på bättre anpassade lokaler och en ny repsal.

– Vi är nu inne i projekteringsfasen och beräknar att sätta spaden i jorden snart. Målet är att de nya lokalerna ska vara klara nästa vår, sa Jan Jonsson, vd vid Piteå Näringsfastigheter (PNF), som blir ägare av det nya tvåvåningshuset.

En satsning för hela länet

Hyran står Norrbottens läns landsting för.

– Jag vill poängtera att det här är en satsning för hela länet, det är viktigt att arjeplogarna känner att musiken även kommer dem till del, sa Maria Stenberg, nyvalt landstingsråd.

Glada var förstås Norrbottensmusiken vars nuvarande lokaler är undermåliga för deras verksamhet.

– Det blir en stor vinst för oss att alla ryms på samma ställe. Vi får en kreativ miljö och framförallt en fin repsal, sa Tomas Isaksson, chef för Norrbottensmusiken.

Musikerna får egna rum och behöver inte låna loger längre.

– Byggnaden befäster vår verksamhet.

I och med den nya byggnaden så frigörs våning tre till andra hyresgäster i Acusticumhuset.

– Jag är glad att landstinget vill finansiera detta för det innebär ju ökade hyreskostnader, säger Isaksson.

Glastak

På plats denna dag fanns också arkitekterna från Arkitekthuset Monarken som skapat byggnaden.

Det nya huset blir i två våningar och kommer att byggas mot Norra ringen, de nya förråd som står där ska alltså rivas.

– Salen kommer att ha åtta meter upp till taket som kommer att vara av glas, berättade Gunnar Grönlund.

Ljusinsläppet och rymden kommer att göra salen på 150 kvadrat till en trevlig miljö att jobba i.

Husets estetik smälter väl in med Acusticums övriga byggnader.

– Det kommer att kännas naturligt för området i och med att vi jobbat med glas och lättmetall. Delar av fasaden kommer att återspegla det som händer i huset.

Norrbottensmusikens hus kommer att rymma Norrbottensmusikens alla verksamheter.

Från Acusticum kommer en glasad gång att binda ihop de båda byggnaderna.

Källa: Piteå-Tidningen

Skiss: Arkitekthuset Monarken