Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

27 april 2021, Nyheter

Succén Composite Talks får en uppföljning

Ultralätt cykel tillverkad i fiberkomposit.

För en dryg månad sedan anordnades det första Composite Talks by SWE-CIC, ett seminarium vars syfte är att sprida kunskap och information kring det flexibla och multifunktionella materialet fiberkomposit. Intresset för att delta var stort och platserna fylldes i rekordfart med deltagare från stora delar av världen.

– Vi har länge funderat på hur vi ska nå ut och kunna sprida kunskap till en bredare målgrupp då vi sett ett stort kunskapsglapp. Antingen är man expert på fiberkompositer eller så har man ingen relation till materialet över huvudlaget, konstaterar Ulf Westerberg, klusterledare för SWE-CIC.

– Vi bestämde oss för att göra webinarierdär vi utgick från produkter gemeneman känner till och har en relation till, produkter som i dag görs i fiberkomposit för att materialet i sig gör att produkten kan prestera bättre. Titta på en hockeyklubba till exempel. De tunga, klumpiga träklubborna har fått ge vika för de lättare och betydligt mer högpresterande kolfiberklubborna, berättar Linnea Rehnberg, innovationsledare Piteå Science Park.

Internationella talare från sportvärlden

Nästa Composite Talks by SWE-CIC hålls den 29 april och handlar just om materialutvecklingen inom sportvärlden. Även denna gång är talarna internationella och håller hög klass. Bland annat berättar Warrior Sports om hur de har ändrat spelreglerna genom att utveckla hockeyklubbor i fiberkomposit och vi får följa med på en resa genom cykelns historia och få veta hur dagens ultralätta cyklar kom till. Sist men inte minst kommer utvecklarna av supermaterialet TexTreme medverka.

Information om Composite Talks by SWE-CIC:

Composite Talks är ett forum där du inspireras av dialogen mellan designers, produktutvecklare och material producenter. Det är ett webinarium där människor som är i framkant gällande materialutvecklingen delar med sig av hur de gjort det omöjliga möjligt. Låt dig inspireras, få nya insikter och bekanta dig med framtidsmaterialet fiberkomposit.

Ta del av Composite Talks by SWE-CIC i efterhand. 

SWE-CIC finansieras av: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Piteå Kommun, Sparbanken Nord, RISE & Piteå Science Park