Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

11 maj 2022, Nyheter

SWE-CIC deltog på JEC World

Förra veckan deltog Piteå Science Parks innovationsledare Ulf Westerberg och Linnea Asmundsson på JEC World i Paris tillsammans med företagen som bildar klusterinitiativet Swedish Composite Innovation Cluster eller SWE-CIC. JEC World är världens ledande kompositmässa som arrangeras årligen i Paris.  

SWE-CIC deltog på JEC World

Förra veckan deltog Piteå Science Parks innovationsledare Ulf Westerberg och Linnea Asmundsson på JEC World i Paris tillsammans med företagen som bildar klusterinitiativet Swedish Composite Innovation Cluster eller SWE-CIC. JEC World är världens ledande kompositmässa som arrangeras årligen i Paris.  

Vilken var er upplevelse av mässan?

En sak som var tydlig var att vi börjar lämna pandemin, det känns som att det är full fart igen och att det återigen finns ett stort intresse för att mötas, ta del av ny kunskap och göra affärer. I år var ett stort fokus på mässan hållbarhet och återvinning, större än vad vi har sett tidigare år vilket känns väldigt positivt.

Vilka trender tyckte ni er se?

Några trender som vi uppmärksammade var att:

  •  3D-printing ser ut att växa men inte främst som metod för att ta fram produkter utan snarare för framställning av formar för till exempel vakuuminjicering.
  • Det ökade hållbarhetsfokuset har gjort att naturfiber har fått ett uppsving och flera leverantörer kan nu erbjuda biobaserad epoxy som härdplast.
  • Många har börjat förbereda sig för den nya vätgasekonomin och tittar bland annat på hur framtidens tryckkärl kan utformas med fiberkompositer.
  • Flera av samtalen som lyftes på scenen handlade om nationell samverkan och vikten av att bygga upp brett, från forskning och utbildning till starka företag i värdekedjan.

Vilket värde skapar det för er att delta på mässan?

JEC World är en värdefull mässa framför allt för företagen som deltar i SWE-CIC och även för RISE som får träffa leverantörer och se vad som är på gång inom branschen när det kommer till materialanvändning och nya teknologier. Det är också värdefullt för oss att kunna berätta om SWE-CIC och många av leverantörerna är såklart intresserade av att besöka Piteå och det kompositnav som finns här med flertalet framgångsrika företag och testbädden för hållbar komposittillverkning.

Hur känns branschens framtidstro?

Vi skulle säga att det finns en stark framtidstro och att den ökar i takt med att branschens hållbarhetsfokus ökar. Kompositmaterial är fortfarande starkast inom rymd-, flyg-, vindkraft- och fordonsindustrin samt när det kommer till sportutrustning. Den snabbaste tillväxttakten sker fortfarande på vindkraftssidan där man egentligen inte har några konkurrenter när det kommer till materialval för turbinbladen. Många tittar också som sagt på vätgas som är ett nytt område som boomar.

Vad tar ni med er från mässan?

En sak som vi tar med oss är behovet av en nationell branschorganisation vilket Sverige saknar idag. En annan sak som vi ser är vilket värde klusterinitiativsamverkan skapar och hur tydligt det bli att tillsammans åstadkommer vi mer. Det är inspirerande att se den starka relationen och förtroende som finns bland företagen och samarbetspartners inom SWE-CIC.
 

 

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2023-05-29

Installation av konstverk där Solvåg möter ljudvåg

Välkommen till ”Piteå Öppen Form Paviljong av Luft”, en ljudinstallation, skapad av konstnären Robert Curgenven, och en hyllning till Solvågs svepande fysiska arkitektur. Torsdag den 1 juni kl 12:30 – 13:30.

2023-05-25

Nio skarpa affärsprofiler inspirerar entreprenörer

Level Up är Go Business evenemang där företagen som deltar i inkubatorn får pitcha sina affärsidéer för en extern expertpanel. Nu är det klart vilka som kommer att ingå i årets första Level Up-panel. –Vi kan stolt presentera nio …

Visa allt aktuellt