Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

11 maj 2022, Nyheter

SWE-CIC deltog på JEC World

Förra veckan deltog Piteå Science Parks innovationsledare Ulf Westerberg och Linnea Asmundsson på JEC World i Paris tillsammans med företagen som bildar klusterinitiativet Swedish Composite Innovation Cluster eller SWE-CIC. JEC World är världens ledande kompositmässa som arrangeras årligen i Paris.  

SWE-CIC deltog på JEC World

Förra veckan deltog Piteå Science Parks innovationsledare Ulf Westerberg och Linnea Asmundsson på JEC World i Paris tillsammans med företagen som bildar klusterinitiativet Swedish Composite Innovation Cluster eller SWE-CIC. JEC World är världens ledande kompositmässa som arrangeras årligen i Paris.  

Vilken var er upplevelse av mässan?

En sak som var tydlig var att vi börjar lämna pandemin, det känns som att det är full fart igen och att det återigen finns ett stort intresse för att mötas, ta del av ny kunskap och göra affärer. I år var ett stort fokus på mässan hållbarhet och återvinning, större än vad vi har sett tidigare år vilket känns väldigt positivt.

Vilka trender tyckte ni er se?

Några trender som vi uppmärksammade var att:

  •  3D-printing ser ut att växa men inte främst som metod för att ta fram produkter utan snarare för framställning av formar för till exempel vakuuminjicering.
  • Det ökade hållbarhetsfokuset har gjort att naturfiber har fått ett uppsving och flera leverantörer kan nu erbjuda biobaserad epoxy som härdplast.
  • Många har börjat förbereda sig för den nya vätgasekonomin och tittar bland annat på hur framtidens tryckkärl kan utformas med fiberkompositer.
  • Flera av samtalen som lyftes på scenen handlade om nationell samverkan och vikten av att bygga upp brett, från forskning och utbildning till starka företag i värdekedjan.

Vilket värde skapar det för er att delta på mässan?

JEC World är en värdefull mässa framför allt för företagen som deltar i SWE-CIC och även för RISE som får träffa leverantörer och se vad som är på gång inom branschen när det kommer till materialanvändning och nya teknologier. Det är också värdefullt för oss att kunna berätta om SWE-CIC och många av leverantörerna är såklart intresserade av att besöka Piteå och det kompositnav som finns här med flertalet framgångsrika företag och testbädden för hållbar komposittillverkning.

Hur känns branschens framtidstro?

Vi skulle säga att det finns en stark framtidstro och att den ökar i takt med att branschens hållbarhetsfokus ökar. Kompositmaterial är fortfarande starkast inom rymd-, flyg-, vindkraft- och fordonsindustrin samt när det kommer till sportutrustning. Den snabbaste tillväxttakten sker fortfarande på vindkraftssidan där man egentligen inte har några konkurrenter när det kommer till materialval för turbinbladen. Många tittar också som sagt på vätgas som är ett nytt område som boomar.

Vad tar ni med er från mässan?

En sak som vi tar med oss är behovet av en nationell branschorganisation vilket Sverige saknar idag. En annan sak som vi ser är vilket värde klusterinitiativsamverkan skapar och hur tydligt det bli att tillsammans åstadkommer vi mer. Det är inspirerande att se den starka relationen och förtroende som finns bland företagen och samarbetspartners inom SWE-CIC.
 

 

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-03-01

Polarbröd och Go Business utforskar möjligheter runt brödspill 

Polarbröd tar i samarbete med Go Business hjälp av kreatörer för att utforska hur spill från Polarbröds bagerier kan omvandlas till nya användbara idéer, tjänster och produkter.

2024-02-07

Kulturfrukost Luleå & digitalt

Jobbar du inom kulturella och kreativa branscher, eller inom någon annan bransch och är nyfiken på kulturbranschen? Då är Kulturfrukost mötesplatsen för dig!

2024-02-20

Goda insikter nr 5

Vad har Acusticum i Piteå och Silicon Valley i USA gemensamt? Jo, de är båda viktiga satsningar för den gröna omställningen här uppe i norr.

Visa allt aktuellt