Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

28 april 2023, Nyheter

Quot appetere efficiendi sit ea, illud recteque et usu, dicit elaboraret in est.

Ny satsning ska ge fler samarbeten inom fiberkompositindustrin i Piteå

Testbädd för fiberkompositer i Öjebyn, Piteå.

Testbädd för fiberkompositer i Öjebyn, Piteå. Foto: Anders Westergren

 

Piteå har sedan länge en stark position och ledande roll inom kompositer i Öjebyn, där flera nya produkter men även material och metoder har utvecklats. Nu satsar Arctic Business på ett nytt koncept, Collab, där man tillsammans med Piteå Science Park, vill koppla samman internationell industri med innovativa SME:s/startups inom fiberkomposit. Syftet med Collab är att vill attrahera fler bolag att jobba med den kompetens och infrastruktur som finns i ledande sektorer i norra Sverige.

Arctic Business vill satsa på de sektorer som norra Sverige är ledande inom och här återfinns energi, rymd, skog, kompositer och råmaterial. Kompetens och testbäddar finns redan och är kopplade till science parks på orterna Piteå, Skellefteå och Luleå. Nu väljer man att starta i Piteå och framåt är planen att göra motsvarande satsningar med Luleå Science Park och Skellefteå Science Park kopplat till övriga sektorer som identifierats.

– Tack vare långsiktiga satsningar från bland annat Piteå kommun och Region Norrbotten är vi nu flera aktörer som tillsammans utvecklar kompositbyn i Öjebyn. I kompositbyn finns idag världsledande producenter och forskning inom fiberkompositer. Vi arbetar med att få fler företag inom branschen att etablera sig i Norra Sverige och Collab skapar bra förutsättningar för detta. Piteå Science Park och Arctic Business har samarbetat tidigare och vi är tillsammans duktiga på att nyttja varandras styrkor och kontaktnät vilket är en stor fördel för nå resultat för vår gemensamma satsning på ”Collab”, säger Henrik Bucht, VD Piteå Science Park.

Genom ”Collab” vill Arctic Business få nationell och internationell industri att möta innovativa startups och SMEs från hela världen, där nya produkter och tjänster blir resultatet.

– Jag ser en stor möjlighet att attrahera in både stora och små internationella bolag till våra test- och utvecklingsmiljöer. På sikt bedömer vi att det leder till fler etableringar av innovativa bolag i Norra Sverige, men även att de bolag de redan finns här kan öka sin produktion och hitta nya kunder och partners, säger Jens Lundström, VD Arctic Business. 

Idén till ”Collab” kommer ur industribehovet att hitta innovativa och hållbara tekniker och lösningar på deras utmaningar. På den andra sidan finns många mindre startups och SMEs som söker nya affärer för deras nya spännande produkter och tjänster. Det är dessa behov från industri och start-Ups som Collab skall föra samman. Det sker från de olika science park-miljöer som finns i Norra Sverige. Idag finns liknande satsningar i Sverige runt andra branscher, till exempel MobilityXlab på Lindholmen Science Park med mobilitet som fokus samt IndX på Linköping Science Park som fokuserar på automation. Arctic Business har under 2022 med stöd från Piteå Kommun, Sparbanken Nord, Tillväxtverket och Region Norrbotten gjort en förstudie med kompositer som första sektor som nu kommer lanseras under 2023.

Kontakt för mer information:

Henrik Bucht

VD Piteå Science Park

Henrik.bucht@piteasciencepark.se

070-212 21 00

 

Jens Lundström

VD Arctic Business

Jens.lundstrom@abi.se

070-667 84 98

Home – Arctic Business (abi.se)

 

 

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2024-03-01

Polarbröd och Go Business utforskar möjligheter runt brödspill 

Polarbröd tar i samarbete med Go Business hjälp av kreatörer för att utforska hur spill från Polarbröds bagerier kan omvandlas till nya användbara idéer, tjänster och produkter.

2024-02-07

Kulturfrukost Luleå & digitalt

Jobbar du inom kulturella och kreativa branscher, eller inom någon annan bransch och är nyfiken på kulturbranschen? Då är Kulturfrukost mötesplatsen för dig!

2024-02-20

Goda insikter nr 5

Vad har Acusticum i Piteå och Silicon Valley i USA gemensamt? Jo, de är båda viktiga satsningar för den gröna omställningen här uppe i norr.

Visa allt aktuellt