Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Accelerator är officiellt invigd

Luleå Tekniska Universitet och Institutionen för Musik och Mediers kontaktyta mot omvärlden är nu officiellt invigd. Men redan i våras smög Accelerator igång och intresset bland studenterna är stort. Nu vill man locka till sig externa samarbetspartners och uppdragsgivare.

 

Medieplattformen fasas ut och Accelerator fasas in. Hela tänket bakom Accelerator är betydligt mer dynamiskt än dess föregångare. Istället för att enbart omfatta medier har Luleå Tekniska Universitet och Musikhögskolan nu greppat ett helhetstänk, hela skolans verksamhet ska inbegripas.

– Helt plötsligt har vi skapat en fantastisk möjlighet att samordna idéer mellan institutionerna och att samverka med omvärlden, säger verksamhetsledaren Marita Henningsdotter Lovnér entusiastiskt.

Möjligheter för studenterna

Till Accelerator kommer studenterna med sina idéer, färdiga som påbörjade. Via en skriftlig ansökan berättar studenterna vad de tänkt sig göra samt vilka gränsöverskridande samarbeten de ser. En förutsättning för att beviljas projektmedel är nämligen att man blandar in så många av skolans instutioner som möjligt, ju fler desto bättre. Det handlar om att skapa produktioner som involverar musik, media, dans och upplevelser. Men också att lära sig att paketera de kreativa möjligheter och kompetenser som finns inom skolans väggar.

– Vi vill att våra studenter ska få så många verktyg som möjligt med sig in i framtiden. Dessutom ska vi utbilda dem till entreprenörer med hjälp av verkliga case, säger Marita.

Möjligheter för externa samarbetspartners

Till Accelerator kan externa intressenter, exempelvis företag, vända sig med förfrågningar om en produktion. Däremot får skolan inte konkurrera med företag eller artister som skulle kunna ta på sig samma uppdrag.

– Det är viktigt för skolan och våra studenter att samarbeta med omvärlden. Till oss kan alla komma med en idé som våra studenter förverkligar, menar Marita.

Accelerator kommer också att hjälpa studenter, med hjälp av uppsökande verksamhet externt, att exempelvis hitta företag för examensarbeten och nya arenor för uppförande av produktioner.

Organisationen bakom

Det är ett starkt lag Accelerator ställer på benen. Förutom verksamhetsledaren Marita Henningsdotter Lovnér är Roger Norén, Studio Acusticums Konserthuschef, anställd på deltid som producent. De två produktionsamanuenserna Rasmus Persson och Johannes Oskarsson bidrar med tekniskt kunnande inom ljud och ljus.

Närheten till Acusticum skapar ett naturligt flöde och samarbete. Inom området finns ett flertal resurser i form av lokaler, företag och kompetenser. Studio Acusticum, med dess lokaler och personal, samt Mötesplatsen och Idéhuset är alla inblandade på olika sätt i Accelerator.

Mer information

Accelerators hemsida