Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Acusticum växer

Redan 2003 etablerades Sveriges första och hittills enda Danslärarutbildning vid Luleå Tekniska Universitet och Institutionen för musik och medier i Piteå. Nu är det dags för nästa milstolpe. Nya danssalar byggs och till hösten är det invigning.

12 miljoner satsas för att bygga nya och fullt ändamålsenliga lokaler. En satsning som innebär ett stort uppsving för dansen och Danslärarutbildningen.

– Vi är glada och tacksamma över de nya lokalerna för dans och dansträning, säger Cecilia Björklund Dahlgren, Universitetslektor vid Danslärarutbildningen.

Totalt handlar det om 750 kvadratmeter, fördelade på bland annat tre danssalar, omklädningsrum, sociala ytor och kontorsplatser. Det första spadtaget togs strax före jul och i juni ska allt stå klart. Inflyttning och invigning sker lagomt till höstterminsstarten.

– De nya danssalarna är inspirerande och på sikt kanske vi kan ta in fler studenter till utbildningen, menar Cecilia och fortsätter:

– Dessutom kommer vi att kunna bjuda in barn och ungdomar i ännu större utsträckning. Vårt nätverk av partnerskolor kommer att växa.

Att Cecilia brinner för dansen och glädjer sig över de nya lokalerna går inte att ta miste på.

Piteå, en viktig del av dansen i Sverige

Idag är Cecilia Sveriges enda Universitetslektor i dans och undervisar blivande danslärare. I mer än 30 år har hon varit i dansens tjänst, både med själ och hjärta, och otaliga väderkvarnar samt hinder har övervunnits på vägen.

– Jag är besatt av tanken att alla barn ska få ta del av dans i skolan. Det är en stor förmån att få vara med i detta pionjärarbete, säger Cecilia ödmjukt.

Att Sveriges första Danslärarutbildning överhuvudtaget hamnade i Piteå är till stor del Cecilias förtjänst. 1957 grundades Svenska Balettakademien i Stockholm. En utbildning med traditioner och anor. Då är det lätt att anta att Danslärarutbildningen skulle förläggas dit. Men så blev det inte. Enligt Cecilia var det självklart att den skulle hamna i Piteå.

– Här bedrivs en spännande musikpedagogisk forskning sedan många år. Den har vi inom dansen mycket att lära av. Dessutom har Piteå och kommunerna runt omkring en lång tradition av dans i skolan.

Och visst är det så. Piteå är unika på många sätt när det gäller satsningar på dans. I kommunen finns det stora möjligheter att ta del av dans hela vägen från förskola till universitetet. Ett talande exempel är att Sveriges första doktorand inom dans och lärande inom kort kommer att anställas.

– Piteå kommun tar ett stort ansvar för dans och dansens utveckling. Det går att göra saker i Piteå som är omöjligt i andra delar av landet, avslutar Cecilia.