Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

21 september 2018, Nyheter

Alla sinnen uppmärksammas på Konserthuset

Ett spännande labb som fokuserar på alla sinnen kommer att starta i Piteå inom kort.

– Det är första gången som vi sätter upp ett sensoriskt testlabb här och ambitionen är att det ska uppstå flera sensoriska laboratorier i såväl Norrbotten som i resten av landet, säger Maria Juhlin, en av initiativtagarna till det nya labbet.

I laboratoriet, som består av  moduler som tillsammans blir ett rum, kommer man att kunna testa och ”labba” med olika sensoriska material och uttryck samt uppleva olika dofter, ljud, smaker, färger och former som tillsammans stimulerar alla fem sinnen.

Platsen för det nya labbet är Studio Acusticum, som är en del av Piteå Science Park. Tanken är att labbet ska förstärka upplevelserna vid ett konsertbesök.

– Det kommer att ge oss en utmärkt möjlighet att utveckla de traditionella konsertformerna, säger konserthuschef Roger Norén.

Konceptet involverar bland annat besökare som på grund av sjukdom eller ålder inte kan ta sig till konserthuset och som istället tar del av konsertupplevelser via www.kulturarenan.se. Förutom labbet kommer föreläsningar, workshops och sensoriskt förstärkta kulturupplevelser att erbjudas publik och andra besökare.

– Vissa människor associerar doft till ljud. Det blir spännande att testa hur människor associerar till exempel till taktila material, säger Maria Juhlin från Senses Labs/Formidabel.

Labbet för sensoriska upplevelser är ett samverkansprojekt mellan Senses Labs/Formidabel, Betaniastiftelsen och Studio Acusticum och finansieras av Region Norrbotten.

 

Text och foto: Kelvin Nsangi