Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Arctic Light – Årets kör

Under Eric Ericson-dagen, körsångens egen Oscarsgala, fick Arctic Light ta emot utmärkelsen som Årets kör 2010. På mindre än fem år har man gått från ett visionär projekt till erkännandet som Sveriges bästa kör.

Arctic Light är en del av Norrbottens Musiken vid Acusticum och bildades för snart fem år sedan av Susanna Lindmark, konstnärlig ledare och producent. Kören består av 16 tjejer mellan 15-24 år från Norrbotten. Visionen är att skapa en musikalisk växtplats där unga sångerskor från hela länet ska lyftas och utvecklas genom att musicera. Dessutom är Norrbotten en viktig del av körens identitet. Länets naturupplevelser, exempelvis midnattssol, norrsken, kust och fjäll, är ständigt återkommande teman för Arctic Light. Tanken bakom är att medlemmarna ska känna stolthet för länet och samtidigt marknadsföra Norrbotten via musiken.

Eric Ericson, körsångens fader

I Sverige är körsång en folkrörelse. Eric Ericson-dagen är en hyllning till mannen bakom det svenska körundret tillika körsångens egen Oscarsgala. Att få utmärkelsen som Årets kör är ett stort erkännande och bevis på att man gör något riktigt bra. Och i Arctic Lights fall, något som skiljer sig från mängden.

– Det är roligt för tjejerna som jobbat jättehårt. Utmärkelsen är en bekräftelse på att det går att bo i Norrbotten och mäta sig med övriga körer. Men också ett bevis på att det finns ett behov av körens unika särdrag, säger en stolt Susanna.

Unika på många sätt

Körens unika särdrag är att man ständigt söker nya vägar och uttryckssätt. Med Norrbotten som utgångspunkt vill man skapa upplevelser för alla sinnen. Nyfikenhet, improvisation och högkvalitativ kör- och solosång i kombination med koreografi är bara några av beståndsdelarna i körens framgångsrecept.

– Våra förutsättningar är också unika. Tjejerna i kören är utspridda över hela länet och vi träffas bara ett par helger varje år. Därför måste var och en ta ansvar för sin egen utveckling och det tränar dem att vara självständiga, säger Susanna.

Det är bara att konstatera, Arctic Light är en unik kör. Att utvecklas som människa och musikaliskt är lika viktigt som självklart. Ett faktum som juryns motivering tagit fasta på:

Att årets kör är fast förankrad i Norrbotten både hörs på namnet och präglar dess konserter. Kören är ett regionalt växthus för kreativt skapande där både gruppen och den enskilde kan växa under sin ledare och grundare Susanna Lindmark. Med höga musikaliska ambitioner och öppen nyfikenhet väljer denna unga ensemble sina uttrycksformer vilka kännetecknas av närvaro och positiv energi.

Priset och nästa framträdande

Förutom äran att kalla sig Årets kör 2010 kommer Arctic Light åka ut på turné med Rikskonserter till hösten. Innan dess kan ni lyssna och uppleva Årets kör på Kulturens Hus i Luleå den 5 december.

Läs mer om Arctic Light