Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Barbara Hendricks – Artist in Residence 2008/2009

Operasångerskan Barbara Hendricks har utsetts till Artist in Residence 2008/2009. Utmärkelsen delas årligen ut till en internationell artist/person som har bidragit och aktivt bidrar till Acusticums och Musikhögskolans utveckling.

Världssopranen är just nu aktuell med konsertserien ”Carte Blanche till Barbara Hendricks” som består av fyra konserter i Studio Acusticum. Samtliga konserter spelas in och filmas och kommer att resultera i en DVD-produktion som speglar hennes mångsidighet och musikalitet. Ett samarbete mellan många olika parter som ger Piteå och Studio Acusticum ett unikt tillfälle att komma ut i världen.

Artist in Residence är instiftat av Acusticum i samverkan med Sparbanken Nord, som avsätter 50 000 kronor per år under tre år för att möjliggöra utmärkelsen. Prissumman används för att möjliggöra konserter med pristagaren samt produktionskostnader.

Artist in Residence-utmärkelsen är en specialdesignad statyett i glas gjord av glaskonstnären Linda Isaksson.

Förra årets pristagare var Kinas största popartist Wei Wei. Hon fick utmärkelsen för sitt stora engagemang i det pågående samarbetet mellan Kina och Musikhögskolan/Acusticum och mottog statyetten vid invigningen av Studio Acusticum i oktober förra året.

Svensk-amerikanska Barbara Hendricks mottog årets utmärkelse vid Festspelens invigningskonsert den andra juli.