Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Barbara Hendricks förgyllde festivalen

Den största av alla musikaliska stjärnor och den som förgyllde Festspelens invigning var Barbara Hendricks. Tillsammans med Uleåborgs symfoniorkester fyllde denna världsberömda sopran Stora konsertsalen med finländska toner av framförallt Sibelius.

Särskilt stolta är vi naturligtvis över att Barbara Hendricks trivdes så bra med publiken i Piteå och med Studio Acusticum vid sitt förra besök, när konserthuset invigdes, att hon ville komma tillbaka. Denna gång kom hon dessutom med ett helt filmteam.

 

Musikalisk bredd

Barbara Hendricks besitter en musikalisk bredd som publiken får ta del av genom fyra konserter, en för varje årstid och i olika stilarter. ”Carte Blanche till Barbara Hendricks” arrangeras av Festspel i Pite älvdal.

Hon inledde i maj månad med jazz och blues tillsammans med Magnus Lindgren kvartett. Därefter har publiken fått lyssna till romansmästares toner och finländska sånger.

Kammarkonsert med franskt tema blir det i september och i december avslutas sviten med en julkonsert tillsammans med Musikhögskolans orkester och kör.

 

Exklusiv inspelning

Den exklusiva konsertserien spelas in och filmas. Den cirka en timmes långa DVD-produktionen blir en dokumentation av denna världsstjärnas verksamhet och kommer att visa på hennes mångsidighet och musikalitet, inklipp från Piteå kommer också att göras. Piteå och Studio Acusticum ges genom detta ett unikt tillfälle att komma ut i världen. Något som vi naturligtvis är oerhört glada och tacksamma för.

Under ett par av Barbara Hendricks konserter fanns även Franska televisionens Channel 5 på plats för att filma henne för den dokumentär som de arbetar med. En timmes intervju med världsstjärnan fick det franska filmteamet också med sig hem.