Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

24 november 2017, Nyheter

Biobase blev manifestation av utveckling och samarbete

Den internationella konferensen Biobase som hållits i Piteå i två dagar blev en manifestation av det utvecklingsarbete och de samarbeten som pågår inom den biobaserade industrin i Piteå och Sverige.

Under konferensen har de cirka 200 deltagarna fått en inblick i skogsbruk och den vidare användningen av skogsråvaran som grund för en biobaserad industri.

I konferensen ingick besök i skogen med Sveaskog som värd, studiebesök i Smurfit Kappas kraftlinerbruk och Lindbäcks nya husfabrik på Haraholmen, och information om utvecklingsarbetet hos Sunpine.

Några av talarna var Mikael Damberg, näringsminister, Eva Färnstrand, Sveaskogs styrelseordförande, Gunilla Nordlöf, Tillväxtverkets generaldirektör, Tony Smurfit, vd för Smurfit Kappa, Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna, Tomas Lundmark, professor SLU, Lauri Hetemäki, European Forest Institute, Alexander Schenk, European Investment Bank Group, Magnus Edin, vd för Sunpine, Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks Bygg, Daniel Fåhraeus, vd för Pite Energi och Anna Ögren, elev på Strömbackaskolan.

– Jag är mest imponerad över att vi gör det här tillsammans, i samarbete – industrin, akademin och politiken med Piteå kommun och många andra. Alla har gått ihop för att göra det här möjligt och det blir så bra, säger Helena Karlberg, vd för Piteå Science Park som tillsammans med regeringen arrangerat konferensen Biobase.

– Det är egentligen ett avstamp för något större som kommer framöver. Vi skapat något som har börjat rulla och bara blir större, säger Helena Karlberg.

Biobase är en internationell konferens med fokus på cirkulär och biobaserad ekonomi. Piteå Science Park är ett kommunägt utvecklingsbolag för kulturella och kreativa näringar och cleantech.