Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

16 januari 2018, Nyheter

BIOBASE var en ovanligt jämställd konferens

Konferensen BIOBASE som arrangerades i Piteå i slutet av november var ovanligt jämställd. Det visar en vetenskaplig jämställdhetsanalys som Piteå Science Park låtit utföra.

BIOBASE arrangerades av Piteå Science Park och Näringsdepartementet i samarbete med flera nationella, regionala och lokala arrangörer och innehöll två dagar med föredrag och studiebesök i skogen och på industrier i Piteå. Efter konferensmiddagen hölls en unik modevisning och tävling med kreationer gjorda av papperskvaliteten kraftliner från pappersbruket Smurfit Kappa i Piteå.

Vid konferensen deltog 230 personer varav 140 män (61 procent) och 90 kvinnor (39 procent). Fördelningen bland talarna var exakt densamma: Av 38 talare var 23 män (61 procent) och 15 kvinnor (39 procent). Av de verkställande direktörer som talade var 6 män (67 procent) och 3 kvinnor (33 procent).

Det här gör konferensen BIOBASE till en ovanligt jämställd konferens, i synnerhet som den handlade om skog och teknik, enligt en analys som gjorts av Malin Lindberg, forskare och företagare inom inkluderande innovation och organisation.

Analysen lyfter fram att arrangörerna medvetet strävade efter en högre representation av kvinnor genom att särskilt fråga kvinnor inom företag, myndigheter och organisationer när man letade efter talare. Man vände sig också till studenter, företagare, modeskapare och andra inom besöksnäringen och kulturella och kreativa näringar, där andelen kvinnor är högre än inom skog, teknik och energi.

– Vid Piteå Science Park är jämställdhet en prioriterad fråga och redan i planeringsfasen av BIOBASE hade vi som mål att arrangera en jämställd konferens både på scen och publik utan att tumma på kvaliteten såklart. Nu är vi är oerhört stolta att vi lyckades med det och hoppas att BIOBASE ska vara en förebild även för andra konferenser och olika plattformar framöver, säger Helena Karlberg, vd för Piteå Science Park

Konferensens huvudtema var cirkulär och biobaserad ekonomi. Arrangörerna vill att konferensen ska bli en återkommande internationell mötesplats politiker, näringsliv och forskare inom området.

Konferensen BIOBASE arrangerades den 22-23 november 2017 av Piteå Science Park och Näringsdepartementet i samarbete med Bothnia Bioindustries Cluster, Sveaskog, Smurfit Kappa, SCA, Lindbäcks Bygg, Sunpine, PiteEnergi, LTU Green Fuels, Skogsindustrierna, IUC Norrbotten, Innovation Pite, Sparbanken Nord, Längmanska företagarfonden, Research Institutes of Sweden (RISE), Luleå tekniska universitet, Piteå kommun, Norrbottens kommuner, North Sweden European Office, Tillväxtverket och Vinnova.

 

Analysen i sin helhet: Jämställdhetsanalys Biobase 2017

Bilder: https://www.flickr.com/photos/arcticmirror/albums/72157691513468434

Film från konferensen: https://www.youtube.com/watch?v=4OcFUoMffig&feature=youtu.be

 

För med information, kontakta:

Helena Karlberg, vd Pite Science Park: Tel  072-8580624,  e-post helena.karlberg@piteasciencepark.se