Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

30 maj 2013, Nyheter

Dans i nord bjuder upp till dansfest!

Nya spännande utvecklingsprojekt och en riktig dansfest. Att det blir en nystart med stora framtidsvisioner stod klart när Dans i Nord igår berättade om kommande evenemang och aktiviteter.

– Vi ska försöka hålla balans i dansens ekosystem, säger verksamhetschefen Marie Larsson Sturdy.

Dans i Nord, som har sin bas i Acusticum, har ett regionalt uppdrag och jobbar för att inspirera och utveckla dansverksamheter i Norrbotten, genom alla möjliga dansstilar och på bred nivå. Och det händer mycket framöver.

I sommar blir det som tidigare ett läger för ungdomar och en kurs för yrkesverksamma dansare. En av höstens stora nya händelser är Dansfesten den 7-12 september, när Dans i Nord bjuder upp hela Norrbotten till dans i Acusticum. En fullspäckad vecka som kommer att bjuda på allt från danslek för förskolan till avspänd vuxendans med 70-80-talsdisco, men även dansdebatt och sceniska produktioner med konstnärlig dans.

Ett pågående projekt är att skapa strukturen i ett framtida Dansens Hus, där dans i olika former ska finnas under ett och samma tak.

– Dansfesten ska visa innehållet i Dansens Hus, där man ska kunna dansa och ha kul och gå och titta på en dansföreställning, säger Marie Larsson Sturdy.

Dans i Nord har även instiftat ett helt nytt inspirationsstipendium för att uppmuntra lovande danstalanger från Norrbotten. I år heter den lycklige vinnaren Sam Huczkowski.

– Det betyder jättemycket för mig, säger han.

Den handplockade 17-årige lulebon kommer under ett år att få kvalificerad hjälp och inspiration på sin väg mot att bli professionell dansare. Marie Larsson Sturdy tycker att det är viktigt att våra unga dansare har förebilder och får uppleva riktiga föreställningar.

– Det är också tanken med ett framtida Dansens Hus, att det blir en balans i dansens ekosystem där alla delar finns representerade. Så att vi även får tillbaka våra skickliga norrbottniska danskonstnärer, säger hon.

Från Acusticum sida kan vi bara stämma in i de positiva tongångarna.  Vi hurrar för pristagaren Sam, vi applåderar Dans i nords fantastiska arbete och vi laddar redan för Dansfest! Härligt!

Mer om Dans i nord hittar du på dansinord.se

Läs även mer i PT:s artikel.