Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

12 november 2015, Nyheter

Dans i Nord c/o SVT

Bild på Jerome Marchand.

Dans i Nord firar i år 15 år av egna föreställningar, internationella gästspel och turnéer i Norrbotten. Lördag den 14 november är det dags för SVTs höstdanskväll. I år har Dans i Nord glädjen att medverka med verket The Reed Warbler i koreografi av Jerome Marchand – Dans i Nords koreograf i residens hösten 2015.
Verket har spelat live i Piteå, Haparanda och Luleå under Dansfesten c/o Norrbotten i september. TV-versionen är inspelad i Black box på Studio Acusticum, Piteå, under Dansfestens öppningshelg 19 september.

I halvtimmen före The Reed Warbler så visas Mats Eks YXA som var en del av Dans i Nords jubileumsföreställning i maj i år. Föreställningarna kommer att varvas med intervjuer med bland andra Marie Larsson Sturdy – verksamhetschef och konstnärlig ledare för Dans i Nord och Olof Westring – utvecklingsstrateg. Det ryktas också om att en flygbild över Acustiucm och Piteå kommer att inleda vår halvtimme…

Varmt välkomna till TV-soffan lördag 14 november!

SVT 2: DANSKVÄLL kl. 19.00-22.10
YXA – Mats Ek: kl. 20.00 – 20.15
DANSFEST NORD – The Reed Warbler: kl. 20.30-21.00

I TV-tablån inför hela Danskvällen står det:
”I årets Danskväll visas unika dansfilmer för första gången, bl a Hans Marklunds efterlängtade unga drottning, kortfilm om Alexander Ekmans dundersuccé på Stockholmsoperan, premiärdansaren Jerome Marchands hemlighetsfulla verk i Piteå och lekfulla dansrytmer gjorda med munnen som alla kan ha roligt med. Vi träffar både nykomlingar och de mest omtalade profilerna såsom Anneli Alhanko, initiativtagare till en ny balettutbildning, Joakim Stephenson, solist som börjat filma och Dans i Nords dynamiska chef Marie Larsson Sturdy.”

Under Dans i Nords programpunkt står att läsa:

20.30 Danskväll: Dansfest Nord
Dans i Nord firar i år 15 år av egna föreställningar, internationella gästspel och turnéer i Norrbotten. Urpremiären i Piteå av firade dansaren Jerome Marchands koreografi ”The Reed Warbler” fick publiken att hoppa i extas och scengolvet att gunga. Jerome, premiärdansare vid kungliga baletten i Stockholm, är en av danspublikens absoluta favoriter. Här skapar han för första gången ett eget verk av rörelse och musik, för fem dansare. Det är upp till publiken själva att tolka humorn, hemligheterna och skönheten helt fritt. För Jerome är det först då taket kan lyfta.

Koreografi: Jerome Marchand
Dansare: Anthony Lomuljo, Clyde Emmanuel Archer, Daria Ivanova, Gil Shachar och Sarah Jane Medley
Musik: Jerome Marchand

För mer information, kontakta Marie Larsson Sturdy, Verksamhetschef Dans i Nord

Foto: Dawid Kupinski

Foto: Dawid Kupinski