Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Darub och Iris bildar sveriges största taltidningskoncern

Piteåägda Darub Produktion går samman med Iriskoncernen.Iris förvärvar aktiemajoriteten i taltidningsföretaget. Darubs huvudkontor och personal blir kvar i Piteå och vd Göran Carlson behåller en minoritetspost i bolaget.Affären garanterar vår fortsatta expansion. Iris koppling till synskaderörelsen ökar dessutom vår legitimitet för att göra taltidningar, säger Göran Carlson.

Iriskoncernen, med huvudkontor i Enskede söder om Stockholm, blir nu huvudägare till Darub Produktion med storkunder som Svenska Dagbladet, VLT i Västerås, Upsala Nya Tidning, NSD i Luleå och Östersunds-Posten. Iris AB, som är delägare i Bonnier Audio, blir nu överlägset störst i Sverige på taltidningar.

Det här passar väl in i vår affärsstrategi och stärker vår kanal till både synskadade och seende. Med köpet kommer vi att bli ännu starkare på den ökande marknaden för både taltidningar och talböcker, säger Marlene Terkowsky, koncernchef för Iris AB.

Iris, som ägs av Synskadades Stiftelse, är ett affärsdrivande bolag som utvecklar tjänster och produkter till såväl syn- och funktionshindrade som seende människor. Genom Iris Intermedia produceras bland annat taltidningar och ljudinspelningar. Nu köper Iris majoritetsandelen i snabbväxande Darub Produktion i Piteå som specialiserat sig på att producera taltidningar till svenska dagstidningar. Darub Produktion har idag kontor på fyra svenska orter och gör dagligen taltidningar åt 19 stora svenska tidningsföretag, bland andra Svenska Dagbladet. På knappt två år har Darub mångdubblat omsättningen till drygt 20 miljoner kronor och antalet anställda till 45.

Darub har hittat en lönsam nisch. Uppköpet innebär ytterligare stordriftsfördelar, teknikutveckling och effektivitet. Med Iris större ekonomiska resurser kommer den fortsatta expansionen av taltidningar med hög teknisk och journalistisk kvalitet att säkerställas, säger Marlene Terkowsky.

Ett exempel på detta är att produktionen av Svenska Dagbladets ljudtidning flyttar in i Iris AB:s lokaler i Enskede i Stockholm.

Vi räknar med att kraftigt öka antalet tidningssamarbeten. Genom Iris nära koppling till synskaderörelsen kommer de tidningar som ingår i samarbetet att nå nya grupper av prenumeranter, säger Marlene Terkowsky.

Darubs huvudägare, och tillika en av grundarna, Göran Carlson fortsätter som vd och är mycket nöjd.

Marknaden för ljudprodukter är bara i början av en expansionsfas. Genom Iris stärks både våra resurser och kunskaper och nu kan vi öka takten ytterligare, inte bara i Sverige utan i hela Norden. För vår personal är det här bara positivt och det betyder att vår framtida verksamhet i Piteå säkerställs, säger Göran Carlson.

Vid frågor kontakta:

Göran Carlson, vd Darub Produktion AB telefon 070-328 77 88
Marlene Terkowsky, vd Iris AB telefon 070-624 36 00

Läs mer på www.iris.se