Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

24 oktober 2016, Nyheter

De erbjuder unika reseupplevelser över hela den norra regionen

Med den samiska kulturen som ledstjärna syr North Sweden Event & Resor AB ihop exklusiva resor och upplevelser över hela Nordkalotten.
– Vi sitter på en guldgruva här uppe, säger Joakim Pååve, en av två delägare i det nystartade företaget.

Ulf Nårsa och Joakim Pååve har båda samiska rötter och lärde känna varandra genom sameföreningen i Piteå förra året. På var sitt håll har de haft visioner om att göra något inom besöksnäringen. Sedan i juli driver de företaget North Sweden Event & Resor AB, med kontor på Piteå Science Park, i Acusticum 2.

– Det blev en bra lösning att sitta här, det finns många intressanta företag runt omkring oss, säger Joakim Pååve.

Grundidén är att förmedla både den samiska och den norrländska livsstilen genom guidade exklusiva gruppresor i hela den norra regionen.

– Det finns så ofantligt mycket att visa upp här, med närheten till skogen och fjället och en hel skärgård som vi skulle kunna använda mycket mer.

Värdefulla kontakter i Kina

North Sweden Event & Resor anordnar allt från enklare dags- eller tvådagarsresor till riktigt exklusiva paketresor med all inclusive-lösningar. Redan nu finns flera färdiga koncept.

– Vi har bland annat en lång resa till Lofoten och en vinterresa till ishotellet i Jukkasjärvi och Aurora Skycenter i Abisko som är världens bästa plats för att se norrsken. I december har vi en resa till Gällivare och Santa Winter Games som gästas av ett hundratal tomtar från hela världen varje år, säger Ulf Nårsa som även berättar om en exklusiv paketresa till Svalbard som marknadsförs i Kina, som är en ny stor marknad.

– Kineserna har börjat få det bra ställt och vill ut och se världen. Vi har ett nära samarbete med två resebyråer och en hotellkedja i Shanghai och Beijing. Det är ett måste att ha bra kontakter där om man vill in på den marknaden.

Fiske är en populär aktivitet. Ett givet resmål för detta ändamål är Råstojaure Vildmarkscamp. Den ligger i väglöst land några mil norr om Kiruna och tillhör den näst nordligaste samebyn i Sverige. Här finns 50 bäddar samt tillgång till konferenslokal och bastu.

På agendan står även att arrangera unika konferenser. Ett projekt som är på gång vid Byske havsbad är konferenser i tältkåta med möjlighet till exklusivt vinterboende.

Med samisk prägel

Intresset för resor till norra Sverige har ökat, inte minst bland européer. Sverige ses som en säker destination utan uttalade terrorhot och det finns en stor nyfikenhet omkring den samiska kulturen. Förutom norrsken, midnattssol och renar efterfrågas naturupplevelser i allmänhet.

– Många, framför allt utländska turister, vill se och uppleva Swedish Lapland genom naturen och lära sig hur vi lever här, säger Ulf Nårsa som förklarar att den samiska filosofin och livsstilen går som en röd tråd genom deras verksamhet.

– Någon av oss följer alltid med på resorna och vi får då tillfälle att berätta om både den svenska och samiska kulturen. På de platser vi besöker anlitar vi lokala guider eftersom de kan platsen bäst och har känslan för den.

I uppstarten har mycket handlat om att hitta lämpliga destinationer och att knyta kontakter med intressanta samarbetspartners.

– Vi är ett av få företag här uppe som inte bara jobbar lokalt utan rör oss över hela Nordkalotten. Det främjar både aktörer lokalt och i hela den norra regionen, säger Joakim Pååve.

Britta Elfving-Persson