Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Den virtuella mötesplatsen blir verklighet

Nu tar Acusticum ett ordentligt kliv i förverkligandet av sina egna visioner om att vara en central mötesplats för affärer och utveckling. Genom samarbete med projektet Ditra och etablerandet av en ny studio med höghastighets bildöverföring, kommer i ett slag den distansöverbryggande tekniken på Acusticum att kunna användas både som plattform för produktutveckling och samverkan via nätet.

Liknande studior finns idag etablerade på en rad andra orter som Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Göteborg, Jokkmokk, Luleå, Malå, Skellefteå, Stockholm, Umeå och Älvsbyn. Piteå kommun är en av finansiärerna men med i satsningen är även Luleå tekniska universitet och Umeå universitet samt länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten. Som ett konkret exempel på produktutveckling och samverkan via Ditranoder produceras helt på distans en presentationsfilm i 3D.

Unik chans
– Det här är helt klart en unik och utvecklingsbar tillgång för hela näringslivet i Piteå och regionen. Särskilt här där det geografiska avståndet oftast är det största och enda hindret för effektiva möten och offensiva utvecklingssatsningar, innebär den här tekniken med riktiga bredband och högkvalitativ överföring helt oanade distansoberoende möjligheter. Det gäller allt från produktion på distans, sammanträden och utbildning på distans, till nya samarbetsprojekt.

Det menar Fredrik Högberg, Säljbolaget AB, som är studioansvarig för verksamheten på Acusticum, och har i uppdrag att marknadsföra de nya möjligheterna hos företagen men också att hitta projekt där producent och köpare kan mötas.
– Med den här tekniska plattformen kan vi via nätet komma oerhört nära ett realistiskt, fysiskt möte, understryker han.