Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Designade larmljud förbättrar miljön i kontrollrum

Kul med nya möten över traditionella branschgränser, som när Interactive Institute och pappersbruket Smurfit Kappa Kraftliner samarbetat och testat hur människor uppfattar och reagerar i olika ljudmiljöer.

I kontrollrummen på Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå håller kameror, dataskärmar och personal ett ständigt vakande öga över processen i fabriken. Millimeterkollen är total; dygnet om, året runt. Det är i denna miljö som larmljuden bytts ut mot ljud som ska vara mer associativa och ge snabbare reaktioner. Testerna vid massa- och pappersfabriken Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå har pågått under 2012 i ett samarbete med Interactive Institute i Piteå, och reaktionerna har varit entydiga.

– Vi har fått väldigt positiva resultat, säger Katarina Delsing vid Interactive Institute. Vi har undersökt hur operatörerna uppfattar larmen före och efter att vi utvecklat nya larmljud, och förståelsen av varifrån larmet kommer har ökat väsentligt. Man upplever även att arbetsmiljön blivit mindre stressande.

Läs mer i Papernets artikel.
Läs mer om Interactive Institute på Acusticum.

Läs mer i Piteåtidnignens artikel.

 

Vi önskar Interactive Institute lycka till i med de fortsatta testerna och på vårens presentationer på Processdagarna mm.