Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Det pekar uppåt på Acusticum

Trots lågkonjunktur är känslan av medvind påtaglig. Fler människor rör sig i området, nya företag flyttar in, det händer en mängd spännande saker och kanske bäst av allt – det anställs nya människor och nybyggnationer är planerade.

Luleå Universitet, Institutionen för musik och medier i Piteå

– Vad kul det kommer att bli sa jag för två år sedan. Vad kul det faktiskt blev, säger en glad Ingemar Jernelöf, prefekt vid Institutionen för musik och medier.

Det Ingemar syftar på är allt som hänt, händer och kommer att hända på Musikhögskolan men också inom Acusticumområdet. Listan kan göras lång men vi nöjer oss med att nämna orgelprojektet som har världspremiär 2012, att Acusticumtanken på allvar slagit rot och att man idag är ledande i landet på konstnärlig forskning.

Det är ingen nyhet att fler söker sig till studier när det är lågkonjunktur. Men i Piteå har faktiskt studenterna länge strömmat till och framtidsprognoserna fortsätter att visa på goda siffror. Idag är utbildningsplatserna fyllda och ekonomin är bra. Nu väljer man att satsa. Ett par intressanta nyanställningar har gjorts, bland annat en pianolektor från Norge, Helge Kjekshus. Det ska också byggas nytt. En flygel på hela 700 kvadratmeter ska byggas och nyttjas av dansinstitutionen.

Restaurang Valdino Acusticum

Det var en efterlängtad förändring när Valdino tog över driften av restaurangen på Acusticum för två år sedan. Allt eftersom har ryktet om den goda maten spridit sig och nya lunchgäster dyker hela tiden upp, samtidigt som stamgästerna är många.

– Vi fortsätter hela tiden att öka i antalet lunchgäster och trenden ser ut att hålla i sig, säger Johan Eriksson.

Därför tvekar man inte att satsa vidare. Den nyligen ombyggda salladsbuffén var bara ett första steg. Inom kort påbörjas arbetet med att anpassa lokalerna för konferenser, frukostmöten och större middagar. Den populära take away satsningen med fredagssushin kommer tillbaka och utökas med tapastallrikar. Goda nyheter i dubbelbemärkelse.

Studio Acusticum

Att det går bra för konserthuset är enkelt att förstå när man tittar i programbladet. Fullspäckat.

– Vi har extremt stort tryck på lokalerna och det fortsätter under hela vintern och våren, säger konserthuschefen Roger Norén.

Anledningen är lika enkel att förstå. Den nya starka organisationen runt Studio Acusticum har gjort ett storartat jobb. En organisation som arbetat hårt för att sätta konserthuset på publik- och arrangörskartan. Att arrangörer från hela landet hela tiden återkommer med sina arrangemang säger en hel del om vad Studio Acusticum har att erbjuda, både publik- och lokalmässigt. Konserthuset är på god väg att bli den succé man hoppades på.

Norrbottens Musiken

Norrbottens Musiken växer. Nyanställningar har gjorts samtidigt som en ny chef, Thomas Isaksson, tillträtt. Det är bara början på de goda nyheterna. 2009 var ett bra år, kommande verksamhetsår blir minst lika bra. Produktionerna är många och intresset hos arrangörerna är stort.

– Nu senast har Näsflöjten haft premiär och fått bra recensioner. En opera och fars i en och samma förpackning som vi nu är ute på turné med, säger Ewa Tanmark.

Bakom framgångarna ligger produktioner med hög kvalitet, ofta med en stor portion nytänkande. Men också att man blandar kända och mindre kända akter med större och mindre produktioner. Här finns något för alla, oavsett ålder, smak och ort man bor på. Att kunna erbjuda och sätta ihop produktioner till såväl större städer som mindre orter är en självklarhet i verksamhetsstrategin.

Dessutom ökar det internationella utbytet. Norrbotten Big Band och Norrbotten NEO har spelat och kommer att spela ute i världen samtidigt som internationella artister kommer till oss via Norrbottens Musiken.

Interaktiva Institutet, Sonic Studio

Under sommaren och hösten har vi vid ett par tillfällen berättat om Sonic Studios framgångsrika forskningsprojekt. Ett av dessa var ”Sound design for better traffic safety” som genomfördes tillsammans med Scania. I dagarna kom ett efterlängtat besked. Scania väljer att finansiera en fortsättning, trots fordonsindustrins kärva tider.

– Även II City har kommit igång på allvar. Två prototyper är klara och testade med framgång på två potentiella användargrupper, reumatiker och sjuksköterskor, säger Katarina Delsing.

Doktoranden Johan Fagerlönn blev nyligen utvald, i hård konkurrens bland 200 andra, att publiceras i en vetenskaplig journal. I januari släpps det ljudbaserade iPhonespelet iSpooks. Det är mycket på gång hos Interaktiva Institutet.

Goda nyheter i korthet från Acusticumområdet. Fler kommer i framtiden, var så säker.