Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

13 januari 2020, Nyheter

Digitala dimensioner resulterar i flertalet koncept med realiseringspotential

Digitala Dimensioner har under 2019 arrangerat inspirationsföreläsningar och workshops i sju kommuner runt om i Norr- och Västerbotten för att handleda konceptutveckling riktat mot kultur, platser och upplevelser med en digital dimension.

I december förra året genomfördes den sista workshop i Digitala dimensioner som blev i Piteå där fokus låg på att förstärka upplevelsen av Solanderleden genom att utveckla idéer förankrade i platsen identitet med en digital twist. Andra teman som de deltagande kommunerna har fokuserat på är bland annat: framtidens bastu- och bubbelbadsupplevelse i Boden, digitalisering av stadsvandringar i Kiruna, utveckling av isbanan i Luleå och sommarmarknader i Övertorneå.

–     Konceptgenereringsmetoden vi jobbat med i projektet bygger på en kombination av tre modeller: platsinnovation, gamification och design thinking. Tillsammans lyckas vi då skapa koncept som bottnar i platsens identitet, skapar engagemang och har slutanvändaren i fokus säger Johanna Balogh, projektledare för Digitala dimensioner.

Sammanlagt har de deltagande kommunerna genererat 28 koncept över året för att stärka kultur, platser och upplevelser i Norr- och Västerbotten. Av dessa bedöms hela 14 av dem ha stor potential att realiseras om kommunerna har möjlighet och är villiga att invertera resurser i ett realiseringsarbete.

Ett av koncepten är Upplevelsedörren från Kiruna som bygger på att dörrkarmar ska placeras ut runt om i Kirunas stadskärna. Genom att scanna en QR-kod och öppna dörren kan du se in i stadens historia. Med AR-teknik i din mobil kan du se det rivna stadshuset eller kanske möta Hjalmar Lundbohm som berättar om Kirunas historia.

Samtliga koncept har validerats av Piteå Science Park med avseende på potentialen att realiseras. Utifrån det skrevs en rekommendation som återkopplats till respektive kommun med anvisning på vad de till en början bör göra om de är intresserade av att förverkliga koncepten.

–     Deltagandet i Digitala dimensioner har gett oss i Övertorneå Kommun ett ytterligare sätt att initiera samarbeten med näringsliv och föreningar. Vi planerar redan nu en återträff med deltagarna från höstens workshop för att se hur vi går vidare utifrån valideringen säger Aina Bleikvassli, E-samordnare på Övertorneå Kommun.

Är du nyfiken på att läsa mer om koncepten så kan du läsa mer här: 28 koncept

Digitala Dimensioner är ett ettårigt regionalt projekt som Piteå Science Park har gjort i samarbete med Piteå, Luleå, Boden, Älvsbyn, Övertorneå, Kiruna och Sorsele Kommun som tillsammans med Sparbanken Nord och Region Norrbotten finansierat projektet under 2019.