Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

16 maj 2019, Nyheter

En bok om Acusticums historia

Bild från boksläppet ”Vänbok till kulturen” på Studio Acusticum.

Studio Acusticum i Piteå är ett av Europas modernaste konserthus. Men hur gick det till när konserthuset etablerades, och vad har det betytt för Piteå som musikstad? Det beskriver författaren Sam Nilsson i boken ”Vänbok till kulturen”, som hade boksläpp i Piteå under torsdagen.

”Vänbok till kulturen” låter läsarna följa med på en musikalisk och kulturell resa som tar avstamp vid millennieskiftet. Det var då som författaren, journalisten och SVT:s förre vd Sam Nilsson engagerades för att leda utvecklingen av musiken i Piteå och Musikhögskolan. I boken berättar Sam med sina egna ord om sitt och andra nyckelpersoners arbete.

– Det känns bra att boken är släppt, lite som en milstolpe. Piteå är en kulturstad som bara växer, säger Sam Nilsson.

Studio Acusticum är sedan 2007 ett av Europas mest multifunktionella konserthus med akustik, teknik och kringservice i världsklass. Konserthusets cirka 200 föreställningar årligen räknar in 25 000 unika konsertbesök per år.

– Det här huset är resultatet av ett bra och nära samarbete mellan akademi, kommun och näringsliv. Boken dokumenterar vår historia vilket är både viktigt och bra för framtiden, säger konserthuschefen Roger Norén som också skrivit ett av bokens kapitel.

Boksläppet under torsdagen firades med bubbel och snacks i Studio Acusticum. På plats fanns författaren Sam Nilsson, bokens medförfattare samt förläggaren Karl Petersen vid Ordfirman.

Text och foto: Sofie Lundmark