Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

En IT-avdelning har flyttat in

Piteå kommuns IT-avdelning har nu flyttat in på Acusticumområdet. Samtidigt passade CMiT, Centrum för media och IT i för- och grundskolan, på att flytta ihop med dem. Nu vill man inleda samarbete och utbyte med övriga på Acusticumområdet.

Att flytta en IT-avdelning är inte enkelt. När Sune Lindström, kommunens IT-chef, beskriver flyttprojektet är spännande ett ord som ständigt återkommer.

– En skarp övning som ställde prov på vår dokumentation. Vid den senaste flytten hade vi ungefär 30 servrar, denna gång mer än 100.

Med dokumentation syftar Sune på de stora antalet integrerade system som kräver väl dokumenterade rutiner. Det handlar om en komplex planering där varje enskild server måste startas i exakt rätt ordning för att allt ska fungera som tänkt. Sedan några veckor tillbaka är allt på plats och nu riktar man blickarna framåt.

Nya lokaler och CMiT

Att Sune är nöjd med flytten och de nya lokalerna går inte att ta miste på. Hela IT-avdelningen är numera samlad på ett och samma plan. Serverrummet liknar i det närmaste Fort Knox vad gäller säkerhetslösningar inför alla tänkbara faror. Tillsammans med PNF har IT-avdelningen utformat lokalerna utifrån dagens och framtidens behov.

– Nu har vi utmärkta lokaler och ett bra läge. Här ligger vi i direkt anslutning till en kreativ miljö. Det finns något spännande att ta till vara på och lära mer av.

I byggnaden har samtidigt skolans resursorganisation CMiT, Centrum för media och IT i för- och grundskolan, flyttat in. I CMiT:s fall handlar det om en intern flytt inom Acusticumområdet, från Acusticum 2 till de nya lokalerna.

– Att sitta tillsammans med CMiT är en stryka. Mer än 70 procent av vår arbetstid lägger vi på skolan och då underlättar det att sitta i samma korridorer, menar Sune.

Sune är en chef som vågar tänka utanför ramarna. Inom Acusticumområdet ser han mängder med samarbets- och utvecklingsmöjligheter.

– Ett av många exempel är att universitetets studenter nyttjar vårt nät för att nå ut till skolorna. Via oss når man en stor testpanel bestående av lärare och elever.

Kort om CMiT och morgondagens Acusticumare

Piteå kommun har länge legat i framkant vad gäller media och IT i skolan. Sedan 1999 har CMiT utbildat lärare och elever samt utgjort ett tekniskt utvecklingsstöd vad gäller användningen av IT och media i undervisningen. En satsning på framtiden som kommit att bli en förebild och modell för andra kommuner.

– Det finns resultat som tydligt visar att vi i Piteå lyckats i vår satsning på IT och media i undervisningen. Det senaste och allra tydligaste är att tre filmer från Piteå i år är med och tävlar i den rikstäckande ungdomsfilmfestivalen i Trollhättan, säger Gunilla Dahlblom arbetsledare vid CMiT.

Återväxten är med andra ord säkrad i Piteå och på Acusticum.