Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

En kreovativ verksamhet

Go Business är Acusticums företagsinkubator. Här ligger fokus på kreativa näringar som musik, dans, media, ljud och upplevelser. Greta Viklund är inte bara ansvarig för verksamheten, hon har även stor betydelse i framgångarna.

Kort om Go Business
Företagsinkubatorer är ingen ny företeelse. Runt om i Sverige finns liknande verksamheter som alla har målet att stötta nystartade företag. Inkubatorn på Acusticum har tagit konceptet ett steg till. Här hittar man enbart företagare med inriktning mot musik, dans, media, ljud och upplevelser. Annorlunda, men ändå fullt naturligt, då Acusticum och LTU ligger i samma byggnader samt är tätt integrerade med varandra.

– Vore kul om folk såg oss som det goda exemplet för inkubatorer. Vi är Norrlands mest kreovativa (kreativa och innovativa) inkubator, hävdar projektledaren Greta Viklund.

Det är inte bara kaxiga ord som låter bra, Greta vet vad hon pratar om. På drygt sju månaders tid har hon, tillsammans med övriga inom Go Business, lyckats med bedriften att omforma, målstyra och fylla upp alla platser. Men också att införa en entreprenörsanda som bygger på framgångsfokus och positiv attityd. Allt återspeglas i verksamhetens måtto: vi jobbar för att berika Acusticum.

– Jag har hittat mitt drömjobb. Nästan varje gång jag går hem längtar jag tillbaka, säger Greta och det är ingen tvekan om att hon inte menar det också.

Vad erbjuds
Fri tillgång till Internet, telefon, marknadsföring, utbildning, personligt nätverksbyggande och kontorsplats är bara några av förmånerna inkubatorerna erbjuds. Även konsulter som hjälper vid uppstarten samt stöttar på vägen till stabila företag tillhandahålls kostnadsfritt. Projektledaren Gretas insatser och betydelse får inte heller förringas.

– Jag engagerar mig lika mycket som inkubatorerna i deras företag, det är viktigt.

Här erbjuds alla en fantastisk arbetsmiljö. God stämning och en inspirerande samt kreativ miljö, fylld av positiv energi, är alla viktiga pusselbitar. Inkubatorerna förväntas dela med sig av råd och erfarenheter till gruppen, men även att bjuda på sig själv – en positiv attityd är smittsam och leder till gemensam framgång.

Motprestation
Allt som är gratis är gott brukar man säga. För att lyckas krävs ibland en piska. Go Business erbjuder både morot och piska. Det stöd som entreprenören får utgår ifrån dennes egna insats. Har man som mål att driva sitt företag på heltid eller halvtid, anpassas de stödjande resurserna utifrån detta. Oavsett målsättning med sitt företagande måste alla genomgå ett utbildningsprogram i tre steg. Har du som avsikt att växla upp till ett aktiebolag genomgår du ytterligare ett steg, kallat tre och en halv. Regelbundna kvartsamtal med alla inkubatorer, med fokus på framåtdriv, är andra exempel på aktiviteter.

Greta tipsar
Att det inte behöver eller ska vara komplicerat att starta företag är något Greta vill poängterar Det viktiga är att man lär sig det som behövs, inte fastnar i blanketter som skall fyllas i.

– Dessutom behöver man inte ha en unik idé för att starta företag. Det viktiga är att ha uppdragsgivare och att sälja, avslutar Greta.

Inbjudan till företagskväll
Torsdag den 26:e februari klockan 17.00 bjuder Go Business till en företagskväll på Acusticum. Här träffas studenter, näringsliv och offentligsektor för att umgås och en överraskning i form av en musikutmaning utlovas. Syftet och målet med kvällen är att skapa kontakt under lättsammare former. Men det går även bra att prata möjligheter och business.

Anmälan görs till Greta på greta@idehuset.se senast 25/2.

Go Business är ett samarbetsprojekt med: Piteå Kommun, Entreprenörskap & Företagande, LTU Innovation, Idehuset samt Piteå Näringsfastigheter AB