Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Europarådet gästar Acusticum

I slutet av mars kommer Europarådet till Acusticum och Piteå. Ansvarig för besöket är Brith Fäldt, kommunpolitiker i Piteå och ledamot i Europarådet där hon sedan drygt fem år arbetat med bl a ungdomsfrågor.

Jag vill visa en annorlunda och vad som kan tyckas mer perifer del av Europa men också ge möjligheter till utbyte och kontakter för fortsatt samarbete. Det säger Brith Fäldt om bakgrunden till besöket med fyra ungdomsrepresentanter från Irland, Schweiz, Ryssland och England.

– Musikhögskolan och Acusticum är självklara mål för studiebesök. Men de kommer naturligtvis att få se och uppleva en massa andra av våra verksamheter och förutsättningar. Europarådet som består av i princip alla länder i Europa (utom Monaco och Vitryssland) har sedan drygt 50 år sitt huvudsäte i Strassbourg. Det högsta beslutande organet är den s k Europadomstolen och huvudinriktningen för den politiska organisationen är mänskliga rättigheter och demokrati.

Intresset för Sverige, ja Skandinavien, är oerhört stort, säger Brith Fäldt och tror att utbytet mellan Piteå – Acusticum och Europarådet i Strassbourg kan bli både intensivt och varaktigt.