Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

26 november 2020, Nyheter

ForskarFredag digitaliserar sina evenemang över hela Sverige

– Vi hoppas på att ge gymnasieelever en bredare bild av vad forskning är och kanske ge ett tips eller två på hur de kan tänka om de ska välja utbildning, menar Sanne Renberg Nyström som är en av arrangörerna för ForskarFredag i Piteå.

ForskarFredag är ett arrangemang som sker samtidigt i hela Europa. Arrangörerna i Sverige menar att det är viktigare än någonsin att visa upp vilka alternativ som finns när det gäller utbildning och forskning. Därför lämpar sig de digitala arrangemangen väl, med tanke på att både yrkesverksamma och gymnasieelever får ta del av ett utbud från hela landets högskolor och universitet och företag som arbetar med forskning.

Förutom det direktsända evenemanget som främst riktar sig till gymnasieelever, erbjuds även ”Vem ska rädda världen? Klimatsmarta lösningar från Piteå”, där tre personer som alla arbetar med forskning för att rädda världen pratar om olika lösningar.

– När man hittar något som är riktigt intressant och sedan får möjlighet att jobba med det, blir jobbet som ett intresse. I alla fall för mig, säger Fredrik Granberg, LTU Green Fuels.

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag startade 2006 som en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night, och delfinansieras av EU:s Horisont 2020. I över 400 städer i hela Europa och närliggande länder erbjuds aktiviteter där allmänhet och forskare träffas. Förra året var 36 000 forskare och totalt 1,6 miljoner människor med.– Vi vill visa en del av all den forskning som sker här i Piteå och visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Sanne Renberg Nyström på Piteå Science Park, som är med och arrangerar ForskarFredag i Piteå.