Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Från Österrike till Acusticum via webben

Av en ren tillfällighet surfade Harald Tobler och Mattias Husinsky, två studenter från medie- och teknikutbildningen Hagesberg, Österrike, in på Interactive Institutes, Studio Sonics hemsida. De bestämde sig direkt: – Dit vill vi. Där ska vi göra den 7:e terminens praktik.

De sände raskt iväg ett mail med presentation och förfrågan. Interactive Institute nappade och hälsade välkommen. I snart fyra månader har Harald och Mattias nu bott på studenthem i Piteå och arbetat med ljud och interaktivitet på Interactive Institutes Studio Sonic.

Över alla förväntningar
– Det här har varit helt över alla våra förväntningar. Dels är det så spännande saker de jobbar med här. Precis de delar som vi är intresserade av: ljud, musik och interaktivitet. Dessutom har vi verkligen fått komma in i kamratskapet här i studion på Acusticum och vara arbetskamrater, säger de. Förutom ett minst sagt exotiskt besök i Jukkasjärvi har de nu också hunnit besöka Stockholm.

– Fast det mest fantastiska här är ändå de enorma avstånden. Hemma i Hagenberg är det 20 minuter till nästan allting. Här kan man resa i timmar innan man ens ser ett hus, säger de efter en hel höst i det nordligaste av Europa.

Internationalisering
Samtidigt berättar de om likheter mellan utbildningen i Piteå och Hagenberg, men konstaterar också att Musikhögskolan i Piteå är betydligt bättre utrustad än utbildningen i hemma i Österrike.
– Den tekniska utrustningen här är mer än imponerande, säger de.

Katarina Delsing, chef Studio Sonic är också nöjd med de båda studenternas vistelse i Piteå och vill nu satsa på fortsatt utbyte med Österrike och Hagenberg.
– Harald och Mattias vistelse här har naturligtvis varit personligt berikande. Men det är också viktigt i arbetet för att utveckla och stärka nätverk och kontakter i hela Europa, menar hon och hälsar redan till våren två nya studenter välkomna.