Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

21 september 2019, Nyheter

Från Skavlan till MishMash

Bild på Maria Strömme, professor i nanoteknologi.

Diagnostisera sjukdomar innan vi fått symptom , nya behandlingar för cancer eller framtidens alternativ till plast. Vad är egentligen möjligt med hjälp av nanoteknologi? 16 oktober kommer Maria Strømme, professor inom nanoteknologi till innovationskonferensen MishMash i Piteå och föreläser om materialens egenskaper.

Maria Strømme är professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet sedan 2004. När hon tillträdde sin tjänst blev hon Sveriges yngsta lärostolsprofessor i ett teknikämne.

— Med nanoteknologi kan vi bestämma vilka egenskaper ett material skall ha. Teknologin skapar helt unika möjligheter till hållbar utveckling inom alla områden där vi använder material, säger Maria Strømme.

Hon har på senare tid blivit berömd för att varit med i skapandet av det omöjliga materialet Upsalite® och algbatteriet, som Maria berättade om i programmet Skavlan. Upsalite® är magnesiumkarbonat med egenskapen av att suga upp fukt även vid låga fuktigheter, detta används idag till båda torrschampo och som kalk inom klättring. Förhoppningen är att det i framtiden även kan användas mer medicinskt inom cancerbehandlingar i och med materialets förmåga att tas upp av kroppen. Algbatteriet som gruppen utvecklat är ett snabbladdat, miljövänligt batteri som består av en ledande polymer, lite saltvatten och cellulosa från en alg.

— Den viktigaste trenden är att i princip all nanoteknologiforskning riktar sig mot att lösa de problem vi måste lösa för att klara av de stora globala utmaningarna vi står inför, säger Maria Strømme.

På Mishmash kommer Maria att prata om hur vi i framtiden med hjälp av nanoteknologi kan bestämma vilka egenskaper ett material skall ha, hur vi kan lära våra kroppar att föryngra sig själva, skapa miljövänliga och smarta förpackningar, göra plåster som bestämmer hur sår skall läka och visa bilder från världens första Formel 1 tävling med nanobilar.

Fyra snabba med Maria:

Var får du dina idéer ifrån Maria?

– Från många olika sammanhang; det jag läser, de jag diskuterar med; de konferenser jag åker på. Ofta får man ju idéer som är svåra att härleda från en specifik källa. De bästa idéerna kommer nog när man sätter ihop många olika tankar och intryck och ser till att befinna sig i olika stimulerande miljöer samt att omge sig med människor med olika kunskapsbakgrund

Vad tänker du på när du hör ordet MishMash?:

– Jag tänker att Mishmash skapar just en sådan miljö dör goda idéer kan dyka upp: En mix av människor med olika bakgrund och där olika samhällsutmaningar och teknologier diskuteras.

Vilket är ditt förhållande till innovation?

– Innovation flätas ständigt in i mina forskningsprojekt. Jag är uppfinnare bakom ungefär 40 patent i 12 olika patentfamiljer. Jag har startat företag och licensierat ut mina uppfinningar till olika industrier under åren. För mig är det väldigt viktigt att det vi forskar kring kan komma till användning; Hjälpa människor, företag eller sjukvård. Det är det jag drivs av.

Hur ser du på möjligheterna med att jobba gränsöverskridande mellan olika branscher och forskningsområden?

– Det gör jag varje dag. För att lösa ett reellt problem krävs det nästan alltid att man samarbetar med människor från olika discipliner och från olika organisationer som sjukhus, företag och institut.

Boka din biljett till MishMash på mish.nu idag!


MishMash

MishMash är en innovationskonferens och mötesplats för nyfikna och innovativa människor. Här blandas de senaste trenderna med framtidens möjligheter. Det blir två inspirerande dagar med högintressanta talare som kommer att ge dig och ditt företag nya perspektiv och nya insikter. Våra skickliga talare ger dig en blandning av djupt motiverande personliga resor och praktiska affärsfall.

MishMash bjuder på idel spännande namn, bland andra Minecraftdesignern Tobias Ahlin, trend och omvärldsanalytikern Anna ”Robot-Anna” Frankzen Starrin och Per Naroskin, känd från Spanarna i P1.

Om framtid och utveckling är något som kittlar dig är MishMash något du inte bör missa.

MishMash arrangeras av projektet Intersective Innovation som drivs av Piteå Science Park, Skellefteå Science City och Research Instituts of Sweden med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Region Västerbotten, Piteå kommun, Skellefteå kommun och Sparbanken Nord.

När: 15-16 Oktober

Var: Piteå Science Park, Kunskapsallén 14, 941 63 Piteå

Mer information: Mish.nu

kontakt: anna.mard@piteasciencepark.se