Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

08 september 2013, Nyheter

Givande dialog om Dans

Bild på Dans i Nords paneldebatt.

”If we cut money from art to fund the war, then what are we fighting for?”

Så ska Winston Churchill ha sagt under andra världskriget när hans sargade land som mest behövde medel till krigsmaskinen. Huruvida Churchill sa det eller ej låter vi vara osagt, men precis den andemeningen präglade Dans i Nords paneldebatt under lördagen.
Paneldebatten var startskottet för dansveckan. Initiativtagaren Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef vid Dans i Nord, var sprudlande glad efter debatten.

Själva panelen bestod av sju erkänt passionerade dansfrämjare, bland frilansjounalisten Maggie Foyer från England. Panelen diskuterade dansens betydelse och framtid under två timmar tillsammans med publiken.

Uppsnappat från dialogen
”Jag har aldrig stött på en kommun som tar ett så stort ansvar för att kontinuerligt utveckla dansen som Piteå”
Det var en paneldeltagares åsikt, och fick medhåll av andra som benämnde Piteås satsning på dans som ”unik” och ”exceptionell”.

”Dansen levererar. Flaskhalsen är säljet.
Dansen är väl utvecklad i norr ansåg alla. Utmaningarna består i att sprida dansen till hela norra regionen, behålla entusiasmen och att utveckla än starkare samarbeten. Ett långsiktigt mål är att nå en bredare publik med dansen. Roger Norén, konserthuschef vid Studio Acusticum, uttryckte sig såhär: ”Man vill inte bara ge folket vad de vill ha, utan även det de inte visste att de ville ha.”

”Nästa steg för Piteå är att ta hit Kungliga Baletten.”
Det anser paneldeltagaren Olof Westring är bästa sättet att ge dansen en skjuts framåt. Precis som i ishockeyns värld så behöver framtidens utövare se proffsen med egna ögon.

”Avsaknad av ordentlig dansscen begränsar utvecklingen.
Marie Larsson Sturdy är märkta imponerad av kreativiteten som ryms inom Acusticums väggar och vill bygga vidare på den. Högst upp på Larsson Sturdys priolista står bygget av en professionell dansscen i Norrbotten så att vi kan ta hit de bästa föreställningarna.

”Det bästa med kulturformen dans är att du inte behöver tycka något. Dans känner man bara.”

Vi tackar alla deltagare för ett fint samtal och hälsar Er välkomna till Acusticum och Dansveckan.

Mer information om programmet hittar du på Dansinord.se.

//Acusticum