Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

06 oktober 2016, Nyheter

Go Business lanserar FLEX – en mobil inkubator

Bild på Greta Wimander, Marina Eriksson, Signe Lindgren, Marcus Olsson och Hanna Weinmar.

Go Business växer och utvecklas. Nu presenteras en helt ny tjänst som ska inspirera och ge verktyg till nyföretagande på bred front.

– Vi vill få fler att starta företag i den norra regionen, säger Hanna Weinmar, projektledare för Go Business FLEX.

Sedan starten 2008 har mer än 130 nya entreprenörer startat företag genom Go Business Incubator vid Piteå Science Park. Av dessa är en stor del fortfarande egenföretagare på hel- eller deltid. I mars öppnade ytterligare en fysisk inkubator i Luleå, med kontor i Luleå Science Park. Och nu är fler spännande saker på gång.

Mobil inkubator

Go Business introducerar FLEX, en mobil tjänst som ska turnera med inspirationsverktyget FLEX, till nya entreprenörer på platser som inte har tillgång till en egen inkubator. Syftet är att stödja fler företag med tjänsteidéer att överleva och i förlängningen bidra till regionens tillväxt.

– Det behövs många fler nya entreprenörer i Norrbotten. Vårt uppdrag är att väcka intresse och få andra att våga ta steget, säger Hanna Weinmar som ansvarar för projektet tillsammans med Signe Lindgren. De driver även metodbyrån Sigmar, ett av de framgångsrika företag som har bildats med hjälp av Go Business.

– En stor fördel med Go Business är att du kan hoppa in när som helst. Det är inte styrt eller terminsbestämt. Du får hjälp från start och behöver inte ens kunna presentera en färdig affärsplan. För oss var det ovärderligt att ha en plats här när vi startade företag.

Platsbesök och digitala lösningar

Go Business FLEX kommer dels att erbjuda pop up-besök ute i länet, t.ex. i form av föreläsningar och workshops på skolor eller hos kommuner och organisationer.
Tjänsten innebär även att nyföretagare som fysiskt sitter i t.ex. Arjeplog, Pajala eller Kiruna kommer att kunna vara anslutna till Go Business.

– Om inte du kan komma till Go Business så kommer vi med Go Business till dig. Och digitala lösningar gör det ju möjligt att delta från nästan var som helst, säger Signe Lindgren.

FLEX kommer även att erbjuda ett helt nytt inspirationsverktyg med olika övningar och goda exempel till hjälp för den enskilde entreprenören. En önskan är också att samverka med andra aktörer som håller på med nyföretagande i någon form.

– Vi jobbar förutsättningslöst för att förverkliga företagsdrömmar och konkurrerar inte med någon.

Beprövade metoder

Tidigare har Go Business verksamhet främst riktat sig till företagare inom de kulturella och kreativa näringarna. Genom åren har målgruppen breddats och idag välkomnas alla nya tjänsteidéer och såväl kreatörer som ingenjörer. Det framgångsrika förhållningssättet skapar nyfikenhet men egentligen finns inga hemligheter.

–  Vi använder metoder som vi vet fungerar inom de kulturella och kreativa näringarna och applicerar dessa på andra målgrupper och branscher. Som nyföretagare står vi alla inför liknande utmaningar, det är inte så stora skillnader som vi kanske tror. Och förhoppningsvis kommer det att leda till nya spännande affärsidéer, säger Hanna Weinmar.


Text: Britta Elfving-Persson
Foto: Mats Engfors/Fotographic

 


 

FAKTA Go Business/Go Business FLEX

Go Business Incubator hjälper nya tjänsteproducerande företag att komma igång, växa och gro. Här erbjuds stöd i form av allt från ekonomisk rådgivning till strategi-, varumärkes- och nätverksbyggande. Visionen är att skapa tillväxt i Norrbotten genom att ge förutsättningar för kreativitet och entreprenörskap.
I Piteå har Go Business funnits i nuvarande form sedan 2008. Kontoret ligger i Acusticum, i hjärtat av Piteå Science Park. Sedan i mars 2016 finns Go Business även i Luleå, med lokaler i Luleå Science Park. Båda siterna erbjuder en kontorsplats i kreativ miljö tillsammans med andra nya entreprenörer i anslutning till akademi och redan etablerade företag.

Tjänsten Go Business FLEX är en mobil inkubator och alternativ mötesplats som bidrar med kompetens och inspirerar nya entreprenörer på övriga orter i regionen.
Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Norrbottens läns landsting, Länsstyrelsen i Norrbotten, Luleå Kommun, Längmanska företagsfonden, LTU Business samt Piteå Science Park.

Piteå Science Park är grundare av Go Business Incubator och ansvarar för verksamhetens utveckling. LTU Business driver projektet Go Business fram till projektperiodens slut i december 2017. Arctic Business Incubator är samverkanspartner.

http://www.gobusiness.nu