Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

22 mars 2024, Nyheter

Goda insikter nr 6

Hur gick det i Silicon Valley och vad diskuterade man under Kulturfrukosten som genomfördes i Piteå? Det våras för norra Sverige – nu finns det många affärer att göra för företag och vi ordnar mötesplatser. Mars månads nyhetsbrev är ute.

Det våras för norra Sverige!

Norra Sverige är unik med 100 % grön el

För att klara samhällsomvandlingen i norra Sverige krävs att vi lyckas attrahera internationella talanger och företag till regionen. Som alla vet står Norra Sverige mitt uppe i en historisk industriell grön transformation med investeringar för över 1000 miljarder kronor de kommande åren, såväl inom industrin som för gemensam infrastruktur och inom olika samhällsfunktioner.

För någon vecka sedan åkte därför en mindre delegation från oss, Skellefteå Science City, Luleå Science Park , Invest in Norrbotten och LTU Business till Silicon Valley i USA och Bifrost Summit 2024. Resan var en del av projektet Soft Landing där vi tillsammans med Nordic Innovation House – Silicon Valley skulle väcka intresse hos amerikanska bolag och underlätta för dem att etablera sig i norra Sverige. Inför resan paketerade vi alla satsningar och tillgångar som finns i regionen, ett erbjudande som vi presenterade på plats i USA för intresserade och för oss intressanta företag.

Resan till Silicon Valley i San Francisco inleddes med en presentation på Nordic Innovation House i San Francisco där vi berättade om norra Sveriges stora investeringar och våra behov av kompetens samt möjligheterna som kommer för start-ups och investerare att positionera sig och hjälpa till i den gröna omställningen.

Det fanns ett stort intresse att höra vad vi hade att presentera och som ledde till en hel del spännande och intressanta möten med amerikanska bolag och konsulter.

Slutsatsen från resan är att vi kan konstatera att vi är unika med 100 % produktion av grön el och det är tydligt att det attraherar allt från investerare till start-ups. Många har sett behovet av produktionen av vätgas och att hitta alternativa fossilfria drivmedel, såsom biodrivmedel.

Nu blir nästa steg att ta emot de amerikanska företag och individer som såg möjligheter och som visade intresse för vårt erbjudande att komma hit för att se och lära mer om det som händer i regionen genom att delta på konferensen Demo North 14 – 16 maj. Vi vill stötta dem att hitta rätt kontaktvägar in till de svenska bolagen för att skapa nya affärer och investeringar i den gröna omställningen.

/ Henrik Bucht

Bild: fr vä James Ehrlich och Alex Albino från Stanford University, Anna Mård Skellefteå Science Park, Henrik Bucht Piteå Science Park och Sara Json Lindmark från Luleå Science Park.

Besöksnäring och kultur är inte samma sak

Veckans Kulturfrukost på Studio Acusticum lockade många intresserade och det blev en intressant dialog på scenen med de inbjudna gästerna.

Temat för frukosten i Piteå denna gång var Företagsstöd – möjligheter och utmaningar och gästerna var; Amanda Mendiant konstnär, Carina Henriksson GlesbygdsDivan, Hans Lennart Jonsäll kompositör, producent och DJ och Josef Eriksson – kulturarbetare, turnébokare och musiker.

Samtalet på scenen handlade mycket om begreppet kultur och ägarskapet där det framfördes synpunkter om vikten av att skilja på besöksnäring, event och konserter och det fria kulturlivet.

– Besöksnäring och kultur är inte samma sak. Besöksnäringen får inte definiera kultur.

Alla behövs men det är stora skillnader mellan behov av stöd och viljan att stötta, där de stora kommersiella satsningarna har lättare att söka stöd och sponsring. Man efterfrågade bland annat mer samlade bedömningar för stöd till kulturlivet där de med kompetens om kultur skulle kunna göra urval.

Många företagare inom konst och kultur befinner sig i ett gränsland mellan kulturliv och näringsliv, vilket många affärs- eller kulturstöd inte tar hänsyn till. Frukostmötet väckte många viktiga frågor som ger underlag till fortsatt dialog och inspel till förändring och utveckling för kulturella utövare.

Projektledare/samtalsledare: Fredrika Johansson Arrangör: Projekt North Creative Nodes Projektägare: Kulturföreningen Ebeneser.  Samverkanspartners: Boden Business Park , Luleå Business Region, Piteå Science Park Finansiärer Region Norrbotten, Luleå Business Region, Boden Business Park och Piteå kommun

Fler affärer för befintliga företag i norr

Amerikanska företag i alla ära – men vi behöver också fler företag som redan finns etablerade i regionen som ser möjligheter och vill skapa affärer i den gröna omställningen. Därför bjuder vi in till Cleantech Meetup den 7 maj, en dag med företagspresentationer, mingel och möjligheter att skapa nya kontakter.

Några hållpunkter i programmet är:

  • Hypotesprövning – möjlighet att testa en idé för biobaserad utveckling – BioInnovation Institute
  • Företagscase – små företag berättar om sina erfarenheter att göra affärer med stora företag
  • Paneldiskussion – Northvolt Statkraft H2 Green Steel

Läs mer och anmäl dig idag!

Vi på Piteå Science Park är en av ett stort antal andra partners och finansiärer som är med i projektet ”Innovationskraft för grön omställning” som ingår i North Sweden Cleantech.

/ Patrik Isaksson, innovationsledare

 

Tips! Nu är alla artister klara till sommarens musikfest Festspelen 2024! Vad sägs om Pernilla Andersson, Edda Magnasson, Augustifamiljen, Nina Stemme – bara för att nämna några. In och läs och boka biljetter! 

 

Det våras för norra Sverige! Generellt sett finns det många bra initiativ som ska bidra till fler affärer i industrin och många som bjuder in till dialog för fler kulturella inslag i samhällsomvandlingen.

Från oss alla på Piteå Science Park till er alla – en riktigt Glad Påsk! Se till att hålla hönstemat vid liv!

 

Redaktör: Marie Lindgren Berglund