Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

22 november 2012, Nyheter

Grattis till Rubus Arcticus-stipendiet Christian, Anna, Liselott och Lina!

Bild på Christian Svarfvar.

I går delade Norrbottens läns landsting, för 17:e året, ut kulturstipendium Rubus Arcticus. Fyra kulturarbetare får 100 000 kronor vardera för att utveckla de talanger man har och det arbete man utför.

Bland årets stipendiater fanns Christian Svarfvar från Piteå, förste violinist i Norrbotten Neo, konsertmästare i Norrbottens kammarorkester och lärare på Musikhögskolan i Piteå, som av juryn beskrivs så här:

Christian Svarfvar, musik, Piteå

Christian Svarfvar har en stark förankring i den klassiska romantiska musiken där han berör sin publik mycket starkt. Han är idag en av Sveriges bästa musiker inom sin genre och har vunnit ett flertal internationella utmärkelser.

2007 blev han utsedd till ”Rising Star i Europa” vilket innebar en mängd solokonserter i de mest prestige fyllda konserthusen i världen, Carnegie hall i New York, Musikverein i Wien och Cité de la Musique i Paris.

Idag är Christian förste violinist i Norrbotten NEO, konsertmästare i Norrbottens kammarorkester och en mycket uppskattad lärare vid Musikhögskolan i Piteå. Christian arbetar med att bredda sitt utbud av både traditionell klassisk musik och ny klassisk och cross-over musik.

Han planerar nu att spela in ett antal CD-skivor med Griegs violinsonater samt de vackraste violinstycken som finns och några arior från de finaste operorna. Inför detta projekt planerar han att resa till New York för att där ta hjälp av de bästa lärarna i världen.

 

Bland stipendiaterna fanns även

Anna Azcárate, teater, Luleå
Anna har arbetat på Norrbottensteatern i 30 år, som hyllad skådespelare i så vitt skilda roller som: Modern i En handelsresandes död, Sally Bowles i Cabaré och Grusche i Den Kaukasiska kritcirkeln.

Anna var med och startade Teaterhögskolan i Luleå och var dess första rektor. Hon har regisserat och dramatiserat pjäser för Norrbottensteatern som bland annat: ”Måste man vara två” som blev uttagen till teater biennalen i Gävle.

Anna har avslutat sin anställning på teatern sen några år tillbaka för att med sin kreativitet, höga konstnärlighet och nyfikenhet arbeta inom filmens värld. Där hon redan varit med som skådespelare i: ”Grabben i graven bredvid”, ”Hypnotisören” med flera.

Hennes ambition är nu att skriva och regissera för film. Anna har redan gjort en kortfilm som fått fina vitsord på flera filmfestivaler. Hennes nuvarande projekt är att skriva ett manus inspirerat av ett manus av Carl-Johan Vallgren som utspelar sig i Arjeplog. Annas erfarenhet och kunskap och starka vilja är som gjord för att ge sig in i filmens hårda värld som fortfarande är dominerad av män.

Liselott Wajstedt, konstfilm, Stockholm

Liselotte Wajstedts konstnärskap rör sig i gränslandet mellan fakta och fantasi. Utifrån personliga erfarenheter och betraktelser utforskar hon den samiska kulturen med en integritet och känslighet som berör.

Genom Liselottes verk får vår regions historia, samtid och pågående omvandling en ny dimension.  Med sin mångsidighet, tekniska skicklighet och tydliga estetik är hon en i alla avseenden mycket värdig mottagare av Rubus Arcticus stipendium år 2012.

Stipendiet ska hon använda till att utveckla en utställning på Bildmuseet i Umeå 2014 samt till ett film- och konstprojekt som ska skildra en och samma händelse från tre olika håll; en dokumentärfilm, en musikvideo samt en spelfilm.

Lina Stoltz, litteratur, Överkalix

Lina Stoltz har förmåga att skildra livets stora frågor ur barnets perspektiv och har, med sina fem böcker, visat prov på stor mognad.

Lina Stoltz debuterade 1998 med ungdomsboken Quenas konung och har efter det gett ut ytterligare fyra böcker för olika åldrar. Berättelserna har förankring i norr, dialogen är säker och stundvis skimrande. Syskonavund, kärlek, rädsla, utanförskap och rätten att få höra till tecknar hon med säker hand. Hennes gränsöverskridande karaktärer och de existentiella frågorna barnen ställer i böckerna gör henne till en intressant berättare. En av de främsta anledningarna till att hon skriver för unga människor är att hon själv hade stora läsupplevelser som barn. Lina Stoltz har lovande förutsättningar för fortsatt skrivande.

Vid samma tillfälle delades även följande priser ut: Heders och förtjänststipendiet på 50 000 kronor gick till författaren Kjell Lundholm, Idrottsstipendiet på 50 000 kronor till Frida Aili, Northland basket och idrottsledarstipendiet på 30 000 kronor till Siv Tjärner, friidrott.

 

-Jättekul tycker vi på Acusticum, vi säger grattis och önskar Er all lycka i Ert fortsatta kulturarbete!

 

Läs mer i Piteå-Tidningen. Läs/lyssna på Sveriges Radio.

(Foto: Kjell Öberg, NLL)