Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

24 augusti 2016, Nyheter

Helena Karlberg ny VD för Piteå Science Park

Bild på Helena Karlberg.

Helena Karlberg blir ny vd för utvecklingsbolaget Piteå Science Park. Hon anställs på heltid och tillträder tjänsten den 19 september.

– Min vision är att skapa en gemensam plattform och miljö för forskning och utveckling inom främst förnybar energi och kulturella och kreativa näringar. Det känns otroligt givande och spännande att bidra till Piteås och Norrbottens fortsatta tillväxt och att få jobba i gränslandet mellan näringsliv, akademi och samhälle, säger Helena Karlberg.

Idag arbetar Helena som programansvarig för design och destination på SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. Programmet handlar om hur design bidrar till att utveckla attraktiva miljöer där människor vill bo, arbeta och besöka. Bland annat driver hon, i samarbete med Luleå tekniska universitet, utveckling av kunskap, metoder och nätverk för platsinnovation, dvs. nytänkande utveckling av destinationer, kommuner och regioner. Under många år har Helena arbetat med Norrbottens attraktivitet och tillväxt via LTU Business där hon tidigare var ansvarig för design & innovation.

Helena är utbildad journalist i Sverige och USA och har tidigare arbetat med journalistik och kommunikation under 15 år. Hon är även grundare av Magma, ett nätverk för kvinnor inom kultur och näringsliv som är en av de ledande organisationerna i landet inom genusdriven social innovation.

Inom utvecklingsbolaget Piteå Science Park har mycket hänt på kort tid. Flera stora projekt är igång och nya planeras. Samtidigt har Piteå Science Park under våren gått samman med konserthuset Studio Acusticum. Förhoppningen är att bolaget med en heltidsanställd vd ska få möjlighet att lyfta ytterligare och utvecklas till en stark regional och nationell arena inom sina tillväxtområden; cleantech samt kreativa och kulturella näringar.

– Helena Karlberg är en utåtriktad person med ett stort kontaktnät. Hon kan driva processer framåt och är en riktig lagspelare som har förmågan att få både människor och verksamheter att blomstra. Det är värdefulla egenskaper som behövs när vi nu  ska förena Piteå Science Park och Studio Acusticum och hitta nya vägar för att utveckla och knyta ihop våra tillväxtområden, säger Helena Stenberg, ordförande i Piteå Science Park.

Helena Karlberg ersätter David Sundström som på deltid har kombinerat uppdraget med sin tjänst som näringslivschef i Piteå Kommun.
– Jag vill passa på att tacka David som har gjort ett fantastiskt jobb med att få igång hela verksamheten, säger Helena Stenberg.


Piteå Science Park
Piteå Science Park är ett utvecklingsbolag för samordning av resurser inom de kreativa och kulturella näringarna samt cleantech. Uppdraget är att skapa mötesplatser och stötta entreprenörer, företag, forskare och studenter som är verksamma inom dessa tillväxtområden, med målet att generera tillväxt såväl regionalt som nationellt.
Inom Piteå Science Park bedrivs utvecklingsprojekt och klusterinitiativ. Dessutom erbjuds stöd för affärsutveckling och nyföretagande, bland annat genom Go Business Tjänsteinkubator.
Verksamheten utgår från Acusticum på universitetsområdet i Piteå. Sedan maj i år är även konserthuset Studio Acusticum en del av bolaget. Det öppnar för nya spännande utvecklingsprojekt, inte minst i skärningspunkterna mellan de olika tillväxtområdena.