window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-W5TJVQYJBR'); !function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '490127139232871'); fbq('track', 'PageView');

Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

10 oktober 2013, Nyheter

Högsta betyg för LTU-mediekommunikationsvetenskap i Piteå!

Bild på Staffan Sundin och Monica Nordström Jacobsson.

På onsdagen kom glädjebeskedet. Luleå Tekniska Universitet får behålla examinationsrätten i ämnet medie- och kommunikationsvetenskap. Utbildningarna får högsta betyg efter väl utfört utvecklingsarbete.
– Det är riktigt kul, säger Staffan Sundin och Monica Nordström Jacobsson vid institutionen för medier, ljudteknik, upplevelseproduktion och teater, Campus Piteå.

Universitetskanslerämbetet är en statlig myndighet som kontinuerligt utvärderar landets alla universitets- och högskoleutbildningar, för att säkerställa god kvalitet. Vid en inspektion vid Luleå Tekniska Universitet under våren 2012 påpekades brister efter en genomgång av examensarbeten från 2010.

Möjligheten att utfärda kandidatexamen låg i farozonen, vilket skulle kunna äventyra utbildningarna inom ämnet mediekommunikation. Efter ett rektorsbeslut påbörjades ett hårt arbete för att vrida skutan på rätt köl. Institutionen fick ungefär ett år på sig att vidta nödvändiga åtgärder.

Staffan Sundin, professor i mediekommunikationsvetenskap har varit ämnesföreträdare och gått i spetsen för utvecklingsarbetet:
– Vår utgångspunkt var att bristerna i examensarbetena också speglade brister utbildningen. Studenterna hade inte fått den vetenskapliga grund och de metodologiska redskap som behövdes. Det gällde att förändra hela utbildningen.

Redan under våren 2012 tog man tag i problemet med underbemanning. Nya människor med andra erfarenheter och nya ögon har bidragit med mycket positiv energi.
– Alla har varit helt införstådda och medvetna om att det funnits brister och jobbat mot samma mål, säger Monica Nordström Jacobsson, avdelningschef vid institutionen för medier, ljudteknik, upplevelseproduktion och teater.

Staffan Sundin säger att hela lärarlaget har varit delaktigt i processen. Det har varit en styrka. Tillsammans har de diskuterat och förändrat undervisnings- och examinationsformer, sett över litteratur och stuvat om i kurserna. Utbildningsfrågor har diskuterats i mycket högre grad än tidigare och även de informella diskussionerna har varit mycket värdefulla.

Uppgiften blev att i april 2013 lämna in en ny självvärdering med redogörelser för förbättringsarbetet. Igår kom alltså beskedet att medieutbildningarna i Piteå bedöms hålla hög kvalitet, vilket betyder att examinationsrätten är utom fara.
– Det är ju fantastiskt roligt. Men det är ju inte så att vi tror att vi är färdiga nu. Vi vill inte hamna i den här sitsen igen. De har slitit hårt. Nu är det bara att kavla upp och jobba vidare, säger Monica Nordström Jacobsson.

Vi på Acusticum gratulerar LTU till det goda betyget och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete.
-Keep up the good work!

//Acusticum