Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

20 september 2019, Nyheter

Hon har bestigit alla berg i världen – nu bestiger hon vårt!

Bild på äventyraren Renata Chlumska.

Hon stiger upp klockan 4 för ett fyspass, lämnar barnen på skolan, går på ett möte, håller en föreläsning och bestiger ett berg. Ja, så ser vardagen ut för Renata Chlumska, första svenska kvinnan på Mount Everest. På fredag inviger hon Berget, Piteås nya stadsdel.

 – I Piteå händer det så otroligt mycket positivt inom bland annat förnybar energi. Hållbarhet är viktigt för mig och därför känns det extra kul att få vara med och inviga Berget, säger Renata.

Vid 25 års ålder blev hon Sveriges första kvinna att bestiga världens högsta berg, Mount Everest. 15 år senare besteg hon det 4 892 meter höga Mount Vinson på Antarktis, vilket innebär att hon även är Sveriges första kvinna att bestiga de sju högsta bergen på samtliga sju kontinenter.

– Jag inspireras av det jag själv mår bra av, vara ute i naturen, se vackra vyer och träffa människor som tar tag i sina drömmar. Att ha ett aktivt liv är den bästa investeringen för oss själva, säger Renata.

Under invigningen av Piteås nya stadsdel Berget kommer hon bland annat att prata om hur ett liv som professionell äventyrare ser ut och hur man med rätt inställning och målsättning når sina mål, oavsett om de är ute i naturen, i hemmet eller på jobbet.

— Jag älskar att vara ute i naturen men jag är även en stolt entreprenör som vill utvecklas och skapa tillväxt i Sverige, precis som alla ni på Berget, säger hon.

Nedan följer agendan för invigningen:

Plats: Sparbankssalen, Musikhögskolan i Piteå/Luleå tekniska universitet

Kl. 13 Film om Jessica Meir, den första svenska kvinnan i rymden
Onsdagen den 25 september 2019 skickades svensk-amerikanen Jessica Meir upp till den internationella rymdstationen ISS, som första svenska kvinnan i rymden. Hon ska tillbringa sex månader på ISS, med beräknad hemresa i april 2020.

Leva i rymden – kan man det? Samtal med Lars Karlsson, rymdforskare, Karolinska Institutet
Hur påverkas kroppen av att vara i rymden? Vilka är de största utmaningarna för människans möjligheter att flytta till Mars? Hör rymdforskaren Lars Karlsson berätta mer om livet i rymden, nu och i framtiden!

Kl. 14 föreläser Renata Chlumska, första svenska kvinnan som har bestigit ”Seven summits”. Nu ska hon äntligen bestiga vårt berg!

Kl.15 berättar Florian Steiner, stadsarkitekt i Piteå, om Berget förr, nu och hur det kommer att bli i framtiden

Plats: Piteå Science Parks foajé

Kl. 15.30 firar vi med kaffe och tårta och invigningstal av Piteås kommunalråd Anders Lundqvist, Bo Jonsson, prefekt Luleå tekniska universitet och Renata Chlumska. Musik med jazzkatterna, studenter från Luleå tekniska universitet

Anmälan och information via denna länk 

Varmt välkommen!