Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

24 juni 2019, Nyheter

Inkubatorn Go Business etablerar sig i Skellefteå

Bild på Marcus Olsson, Greta Wimander, Camilla Neideman och Helena Strömbro Ershag.

Piteå Science Parks företagsinkubator Go Business öppnar i Skellefteå i höst. Här får nya entreprenörer inom kreativa och kulturella näringar och övriga tjänstesektorn hjälp att utveckla sina affärsidéer och företag. Ny innovationsledare och platsansvarig blir före detta pitebon Helena Strömbro Ershag, tidigare strateg på varumärkesbyrån Krux.

Go Business är en inkubatorverksamhet med visionen att skapa tillväxt i norra Sverige genom att ge förutsättningar för kreativitet och entreprenörskap. Ägare är Piteå Science Park. Verksamheten startade 2008, med stark koppling till utbildningarna vid Institutionen för konst, kommunikation och lärande vid Luleå tekniska universitet i Piteå. Numera finns Go Business också vid Luleå Science Park, och från och med i höst även i co-working huset The Great Northern i Skellefteå.

Helena Strömbro Ershag blir en av Go Business fyra innovationsledare som fungerar som coacher till företagen i inkubatorprogrammen. Hon har lång erfarenhet av affärsutveckling med fokus på varumärke, kommunikation och erbjudandepaketering, och finns redan på plats för att börja etablera Go Business i Skellefteå. Här ingår att hitta samarbetsformer med bland andra Nyföretagarcentrum, LTU Business, ABI, Coompanion Nord och Skellefteå Science City.

¬¬- Vi vill fylla en lucka där även nystartade och ofta småskaliga företag inom tjänstesektorn kan få kunskap, verktyg och nätverk för att utveckla sina affärer. Våra företagare är ofta kreatörer och konsulter inom musik, design, media, hälsa, turism och andra tjänsteområden och det behövs en aktör i Skellefteå som är speciellt inriktad på deras behov, säger Helena.

Ida Lindh, näringslivsutvecklare på Skellefteå kommun, håller med:
¬- Tjänstesektorn och kreativa och kulturella näringar växer i Skellefteå. Go Business blir ett välbehövligt komplement i det företagsfrämjande systemet och en viktig kugge i att vi får fler företag som kan starta, växa och utvecklas här.

Go Business erbjuder två koncept. Förinkubatorn Hangout är en bra start för dem som funderar på att växla upp sitt företagande och är nyfikna på vad entreprenörskap innebär i praktiken. Genom att inspirationsföreläsningarna i programmet livestreamas till olika noder når Hangout även deltagare i inlandet. Entreprenörer som verkligen vill satsa kan få plats i den fasta inkubatorn i Piteå, Luleå och Skellefteå, där deltagarna arbetar heltid med sitt företag och ses för gemensamma workshopdagar kring ämnen som varumärke, målgrupp, innovation och pitch. Dessutom får de individuell coachning, kontorsplats i en kreativ miljö och blir en del av Go Business nätverk med alumner, finansiärer och samarbetspartners i näringslivet.

¬- En kärna i Go Business är gemenskapen och utbytet mellan entreprenörerna där hjälper varandra med utmaningar, feedback och idéutveckling. Även om vi finns på tre orter ser vi oss som en enda inkubator och möts regelbundet just för att stärka nätverket. En väldigt stor del av de runt 200 entreprenörer som utvecklats inom Go Business genom åren är fortfarande verksamma som företagare på hel- eller deltid, och det ser vi som ett mycket gott betyg till vårt sätt att jobba. Nu när vi finns i både Norr- och Västerbotten hoppas vi på ännu fler fantastiska samarbeten som ger tillväxt, säger Helena Strömbro Ershag.

Sista ansökningsdag till höstens Hangout- och inkubatorprogram är den 6 september. Anmälan görs via Go Business webbplats gobusiness.nu