Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Intelligent street – en interaktiv motorväg till London

Nu etableras en helt ny interaktiv direktlänk mellan London och Acusticum. Det är Interactive Institutes Studio Sonic i Piteå som i samarbete med mobilföretaget Vodafone och University of Westminster i London har utarbetat ett högteknologiskt experiment.

Via mobiltelefon och vanliga SMS-meddelanden kan man både välja och påverka innehållet i givna musikstycken. Men inte nog med det – dessutom kommer Acusticum och universitetet i London att vara i ständig direktkontakt via webbkameror och direktprojicerade bilder.

– Enklast kan det beskrivas som en interaktiv jukebox där man med hjälp av SMS-meddelanden i mobiltelefon både kan sända musik och påverka innehållet i ”jukeboxen” och de enskilda låtarna, berättar Henrik Lörstad, projektledare för intelligent street vid Interactive Institute i Piteå. Han berättar vidare att det var University of Westminister i London som födde idén och tog kontakt med bl.a. Piteå.

Gränslös komposition
– Långsiktigt är huvudsyftet att musikstuderande i London, Piteå och över hela världen ska kunna komponera helt nya musikstycken via mobiltelefonen och SMS-kommandon.
På Acusticumdagen den 5 november i Piteå presenteras och demonstreras hela den nya innovativa länken mellan Acusticum och London.

– Det här är en möjlighet inte bara att sätta Acusticum och Piteå på världskartan. Vi visar också öppenhet inför innovativa och okonventionella sätt att använda sig av IT och ny teknik i både små och stora upplevelser. Det säger Katarina Delsing, studiochef för Sonic i Piteå, och menar att projektet också symboliserar en av Acusticums viktigaste hörnstenar: samarbete och kommunikation.