Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

18 januari 2014, Nyheter

Interaktionsdesign för automatiserade lastbilar

Bild på Interactive Institute´s handledning med studenter från Umeå Designhögskola.

Johan Fagerlönn och Stefan Lindberg på Interactive Institute har med start i höst haft handledning med studenter  på Umeå Designhögskola. Studenterna arbetar med ett koncept för ett multimodalt förargränssnitt för en framtida, högt automatiserad lastbil. Konceptet ska vara användarvänligt och ska fokusera på förarens behov och associera med varierande körsituationer.

Vi fick en kort pratstund med Johan som berättade lite mer om arbetet.

Hej Johan, hur tycker du att lektionerna tillsammans med studenterna varit?

Från vår sida har vi försökt ge studenterna en god förståelse för de utmaningar och möjligheter som finns för framtidens fordon. Studenterna har varit väldigt engagerade och bjudit på kreativa lösningar redan tidigt i projektet. Så det har varit ett väldigt givande möten.

Vad har varit mest intressant?

Att ta del av de konkreta designkoncept som tagits fram av studentgrupperna. Varje grupp har utgått från olika scenarion och jobbat ganska isolerat från varandra. Dessutom har de haft lite olika arbetssätt, vilket gjort att vi fått fram ett antal nya designförslag för olika typer av körsituationer.

Påverkar studenterna hur Scanias lastbilar kommer se ut i framtiden?

Chansen är stor, även om det i första hand inte handlar om lösningar för de närmaste åren. Till att börja med kommer resultatet används som inspiration i det pågående projektet MODAS, där bland annat Scania ingår. Vi har även haft utvecklare från Scania med under hela processen som kunnat vägleda studenterna ytterligare. Sedan finns finns inte mycket gjort då det gäller interaktionsdesign för automatiserade lastbilar. Det är ett såpass nytt område, så resultatet kommer säkert kunna inspirera även andra företag.

Om projektet MODAS

Interactive Institute gör samarbetsprojektet MODAS i samarbete med Scania, LTU och Uppsala Universitet och delfinansieras av Vinnova. Projektets primära mål är att skapa en metod för att utforma framtida förarmiljö samt att tillämpa metoden för att utveckla förarmiljön Modas är ett samarbetsprojekt mellan Scania CV , Interactive Institute Swedish ICT , Luleå tekniska universitet och Uppsala universitet .