Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

16 mars 2018, Nyheter

Intresset för solel ökar bland företag i norr

Bild på Berndt Essebro från Pite Energi.

Intresset för att installera solenergi ökar både bland företag och privatpersoner i Norrbotten. Just nu pågår ett treårsprojekt för att öka intresset ännu mer.

– Projektets syfte är att öka intresset och få norrbottningar att förstå att solenergi är en teknik för oss häruppe i norr. Vi vill öka investeringarna och självförsörjningsgraden av elenergi, säger Berndt Essebro, Pite Energi till Affärer i norr.

Det treåriga projektet Arctic Solar – solel i norra Sverige, startade i höstas och drivs av Piteå Science Park och finansieras av Pite Energi, Piteå kommun, Region Norrbotten, Sparbanken Nord och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Arctic Solar vill ge information  och höja kunskapen om att solenergi är lämpligt även på nordliga breddgrader. Solceller blir, mot vad många tror, effektivare när det är kallt. Dessutom har kostnaderna för att installera solpaneler minskat betydligt de senaste åren. Projektet ska även titta på olika affärsmodeller och koncept för solpaneler, bland annat byggnadsintegrerade solceller och möjligheter att leasa solceller. Dessutom vill man bygga upp en kunskapsnod i norra Sverige med ett nätverk av företag, installatörer, leverantörer, forskare och organisationer med intresse av solel.

Läs mer på Affärer i Norr och www.arcticsolar.nu