Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

15 september 2022, Nyheter

Den hyllade ledaren Ishtar Touailat aktuell i norra Sverige

Ishtar Touailat har fått nio utmärkelser för sitt ledarskap, förmåga att innovera och skapa skillnad. Dessutom är hon en av Sveriges mest bokade föreläsare och hyllas ofta medialt för sitt moderna sätt att leda och driva bolag. Nu jobbar Ishtar Touailat som chef för Artificiell intelligens och innovation på Pensionsmyndigheten och vi kommer att få se mer av henne i norra Sverige.

Hon håller just nu på att lansera ett AI-program där en av de första satsningarna går av stapeln i Luleå. För andra terminen i rad är hon också en av workshopledarna för Go Business inkubatorprogram.

Den hyllade ledaren Ishtar Touailat aktuell i norra Sverige

Ishtar Touailat har fått nio utmärkelser för sitt ledarskap, förmåga att innovera och skapa skillnad. Dessutom är hon en av Sveriges mest bokade föreläsare och hyllas ofta medialt för sitt moderna sätt att leda och driva bolag. Nu jobbar Ishtar Touailat som chef för Artificiell intelligens och innovation på Pensionsmyndigheten och vi kommer att få se mer av henne i norra Sverige. Hon håller just nu på att lansera ett AI-program där en av de första satsningarna går av stapeln i Luleå. För andra terminen i rad är hon också en av workshopledarna för Go Business inkubatorprogram.

Hej Ishtar! Vad har du för relation till norra Sverige?

Jag har varit i norra Sverige, främst Luleå mycket för olika satsningar inom teknik, forskning och innovation. Jag har arbetat hela sommaren med att designa och bygga en ny modell som vi nu snart kan lansera. Det är ett AI-program där vi i samverkan med andra myndigheter, akademi, forskning och näringsliv ska lösa behov som myndigheter har för att ge medborgana bättre lösningar. En av de första satsningarna går dessutom av stapeln i Luleå.

Berätta mer!

Här kommer vi tillsammans med utvalda aktörer, studenter, doktorander och forskare utveckla lösningar för att hantera problem på nya sätt, men också brygga över talanger från lärosäten/forskning till myndigheterna på ett effektivare sätt. Således löser vi inte bara verkliga och samhällsnyttiga problem utan attraherar också talanger på ett nytt sätt där vi erbjuder dem något större än dem själva – att vara med och lösa morgondagens problem. Att bygga morgondagen.

Det är ett smart sätt att tävla mot de amerikanska jättarna men hur gör ni med lönegapet?

Visst de stora techbolagen erbjuder dubbelt så höga löner och gratis lunch, men vi erbjuder en syftesdriven vision, arbetsplats och uppdrag. Det näringslivet missar är just detta, att denna generation efterfrågar syftesdrivna ledare, en arbetsplats som andas framtidstro med uppdrag att förändra och utmana rådande strukturer. Denna generation är villig att gå ner i lön, de drivs inte i samma utsträckning som förr av att vara chef som av att skapa skillnad. Och det är här vi är nu, efter pandemin, så ska vi inte gå tillbaka till ”the new normal” vi ska bygga den nya världen.

Hur gör vi det?

För att bygga den nya världen så behöver du verka vart behoven finns, inte vart kapitalet finns. Skapar du solida lösningar på verkliga problem så går alla samman för att kraftsamla. Och detta program handlar om just detta. Att göra detta tillsammans, för detta är vad världen behöver mer än någonsin. Att vi bygger organisationer på ett nytt sätt, att vi bygger lösningar på ett nytt sätt, att vi leder på ett nytt sätt, att vi kommunicerar på ett nytt sätt, att vi attraherar talanger på ett nytt sätt men också att vi ser till att behålla dem kräver en ny kultur och framför allt ett nytt ledarskap, ett värderingsdrivet ledarskap. De som blickar in i framtiden förstår att det enda sättet att attrahera framtidens talanger på är genom impact – att erbjuda dem att vara med och förändra, skapa och utmana. Och de organisationer som tillhör framtiden är de som blickar in i framtiden och ser en sak som kritisk för att hålla sig relevant. Och det är inte teknik eller innovation. De som tillhör framtiden förstår att genomförbarheten ligger hos människorna.

Du är en prisad ledare, affärskvinna och förebild. Vad är din hemlighet?

Det simpla svaret är att jag inte är smartare än någon annan, jag är heller inte mer kompetent än någon annan. Jag har valt att göra saker annorlunda för att jag lyssnar först och främst till mig själv, men även till andra. Ju mer jag lyssnar på mig själv, desto starkare blir den rösten och kompassen.

Och de få gånger jag inte lyssnat till den så har jag tagit de värsta besluten. Våra känslor och tankar skapar vad vi ser och upplever i världen och därmed hur vi förhåller oss till världen. Ju mer medvetna vi är ju mer i balans är vi med oss själva och världen, ju mer framgång. Framgång för mig är inte materiellt utan hur vi mår, hur autentiskt liv vi lever, hur vi stärker andra och det avtryck vi efterlämnar oss.

Vad vill du att entreprenörerna hos Go Business ska ta med sig från sin workshop med dig?

Jag tror att jag kommer lära andra lika mycket som jag lär av dem men jag hoppas på att ha entusiasmerat dem till att våga hitta sin autentiska kärna, för att sen synka den med deras passion och vision i en exekutiv plan med hög energi och tydliga mätbara mål. Man kan inte skala sitt bolag, nå nya höjder i sin karriär om man inte grundat sig djupt. Jag kan prata om teknik och business hela dagarna men i slutet av dagen handlar det bara om huruvida du har förmågan att leda dig själv, i ditt företag, privatliv in i din framtid.

 

 

 

 

 

Fler liknande nyheter

Visa allt aktuellt

2022-09-08

Lista! Här är företagen som antagits till Go Business

Nu är det klart vilka företag som antagits till Go Business inkubatorprogram hösten 2022.

2021-10-26

Ny undersökning visar: Företagen som deltar i Go Business mer än tredubblar sin omsättning på 3 år

Ny undersökning visar: Företagen som deltar i Go Business mer än tredubblar sin omsättning på 3 år.

2024-06-18

Perspectives – Energiförsörjning för en hållbar utveckling

24-09-11. Välkommen till Perspectives! En årligen återkommande konferens- och eventserie vid Umeå universitet som utforskar olika perspektiv på aktuella ämnen. I år är temat: Naturresurserna och den hållbara utvecklingen. Umeå universi…

Visa allt aktuellt