Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

01 september 2017, Nyheter

Johanna utvecklar stadskärnor genom platsinnovation

Bild på Johanna Balogh.

Hur kan vi skapa synergier mellan handel och besöksnäring för skapa attraktiva stadskärnor? Det är något Piteå Science Park ska undersöka närmare tillsammans med forskare på Luleå tekniska universitet. Syftet är att öka kunskapen om hur en stadskärna kan bli framtidens upplevelsebaserade mötesplats och hur denna kunskap kan omvandlas till kommersialiserbara koncept.

– Jag ser verkligen fram emot att få bidra till Piteås attraktivitet. Extra spännande är det att det vi kommer fram till i Piteå även ska kunna appliceras på Kirunas helt nya centrum, säger Johanna Balogh, nyanställd på Piteå Science Park för att arbeta med platsinnovation.

Platsinnovation är ett koncept som sammanväver de komponenter, målgrupper och utvecklingsområden som är centrala för att en stad, kommun, region eller destination ska upplevas som attraktiv av besökare, invånare, företagare och investerare. Det nya projektet ”Attraktiv stadskärna genom plastinnovativa synergier” bygger vidare på de kunskaper om platsinnovation som har utvecklats under flera år av Luleå tekniska universitet och Piteå Science Park.

– Johanna har kompetens inom tjänstedesign och destinationsdesign och är ett bra tillskott i den projektgrupp som arbetar med att bygga upp platsinnovation som ett nytt starkt forskningsområde i Luleå, säger Malin Lindberg, projektledare och forskare vid Luleå tekniska universitet.

Johanna Balogh har läst teknisk design vid Luleå tekniska universitet och under utbildningen arbetade hon bland annat med platsinnovation på Hotell Stora Sjöfallet. Målet var att skapa ett gott första intryck främst i hotellets restaurang- och loungedel genom att ta vara på platsens unika identitet och den omgivande naturen i fokus.

– Jag är en sann friluftsmänniska med stort intresse för inredning och grafisk design så uppdraget passade mig perfekt. Jag tror att Platsinnovation är framtiden och är så inspirerad och motiverad att vara en del av här nya projektet, säger Johanna Balogh.

Projektet ”Attraktiv stadskärna genom plastinnovativa synergier” genomförs i samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Piteå Science Park, Piteå kommun, Kiruna kommun och en rad branschaktörer från centrumhandel och besöksnäring. Finansiärer är Handelsrådet och Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Mer information finns på: http://www.ltu.se/platsinnovation samt http://www.platsinnovation.nu