Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

18 december 2024, Nyheter

Keep up the good work, Norrbotten!

Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar och kommer att vara högaktuell under lång tid framöver. För att skapa dialog kring hållbarhetsfrågor bjöd vi in Mattias Goldmann, en av Sveriges mest inflytelserika röster inom klimat- och energidebatten, till vårt årliga glöggmingel med North Sweden Cleantech. ”Keep up the good work, Norrbotten” var ett av de inspirerande budskapen han delade med sig av.

Hej Mattias! 👋

Idag har du träffat små och medelstora företag, vilken betydelse har dessa företag för klimatomställningen?

De har enorm betydelse, både för mig personligen och för samhället i stort. Det engagemang och de positiva exempel jag fått höra idag ger mig kraft och inspiration. Vi sporrar varandra att göra mer, och samtidigt är små och medelstora företag själva ryggraden i Piteå, Norrbotten och Sverige. Eftersom vi alla består av individer, är jag övertygad om att omställningen börjar, tar fart och lyckas i just dessa företag.

Hur upplever du hållbarhetspulsen hos näringslivet i norra Sverige?

Jag upplever att hållbarhetspulsen är snabb, men också lite nervös, eftersom det känns som att hela den gröna omställningen just nu står och väger. Vi som befinner oss här, eller ofta kommer hit, ser den enorma kraften i omställningen. Den skapar redan nu mängder av jobb, genererar exportmiljarder, bygger framtidstro och bidrar till att kommunerna växer. Samtidigt märks en viss tvekan på nationell nivå, där riksdag och regering kanske fortfarande ser det hela som en bubbla som riskerar att spricka. Bilden man sprider inifrån, liksom den bild jag själv bär med mig tillbaka på nattåget, spelar en avgörande roll för hur det här ska utvecklas och landa.

Vilket råd skulle du ge till företag som vill börja eller fortsätta sin hållbarhetsresa men känner sig osäkra?

Mitt råd är att börja där det känns kul. Hållbarhetsarbetet blir hållbart i längden om det byggs på engagemang och glädje. Oavsett varför man startar – för klimatets skull, för att attrahera medarbetare eller för att dra nytta av finansiering – är det viktigt att hitta den delen som känns mest inspirerande och börja där. Om man däremot börjar med något som känns tungt och påtvingat riskerar man att tappa farten och entusiasmen. Identifiera vad ni vill och bygga vidare på det.

Vilka trender inom energi och hållbarhet bör företag i norra Sverige hålla koll på?

Istället för att jaga trender, tänk långsiktigt. Klimatfrågan kommer att vara aktuell så länge vi lever, och varje år blir det alltmer affärskritiskt att vara bra på hållbarhet. Det är ingen kortvarig trend utan en fråga som blir allt viktigare för varje år.

Du nämnde narrativet tidigare – hur viktigt är det?

Narrativet är avgörande. Det handlar inte bara om siffror i en excelfil utan om berättelsen som får människor att vilja agera – medarbetare, kunder och politiker. Om vi skapar ett engagerande narrativ som inspirerar och motiverar, kan vi accelerera omställningen.

Vilken roll ser du att Science Parks spelar i omställningen?

När jag idag fick tillbringa halva dagen på Piteå Science Park fylldes jag verkligen av framtidstro. Det är en plats som samlar allt det som ska bli det nya normala i framtiden. Ofta, särskilt i klimat- och hållbarhetsarbetet, kan man känna sig ganska ensam. Man är kanske ensam i sitt engagemang på sociala medier, kanske till och med uthängd för sitt arbete, eller så är man den enda i sin bransch eller lokala kontext som har tagit klivet framåt. Men på en Science Park möter man andra likasinnade. Där träffar man affärsutvecklare och innovationsledare som kan berätta om vilket stöd som finns att ta del av. De skapar mötesplatser och möjliggör möten med potentiella kunder, samarbetspartners och leverantörer. Möten som detta glöggmingel är, enligt mig, väldigt viktiga för att driva omställningen framåt.

Har du några slutord som du vill dela med oss?

Kära Piteå och Norrbotten, just nu står det och väger vilken roll Sverige ska ha i framtidens omställning. Jag är övertygad om att det som sker här är avgörande. Genom att fortsätta vara ledande i klimatomställningen kan Sverige också vara relevant för resten av världen. Så keep up the good work, Norrbotten – ni imponerar stort!

Stort tack till Energimyndigheten som möjliggör detta!

Eventet är en del av Piteå Science Parks uppdrag från Swedish Energy Agency för att stärka innovationsmiljöer där Skellefteå Science City, Arctic Business, Skellefteå Science City och LTU Business verkar tillsammans för att påskynda kommersialiseringen av energiinnovationer.