Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

08 februari 2021, Nyheter

Lär känna Creative North: Erik Sandström

Bild på Erik Sandström från Creative North.

Vi kommer under nästkommande veckor lägga ut personporträtt på några av våra branschkollegor från klustret Creative North.

Denna vecka får vi lära känna Erik Sandström som är filmproducent hos Vinter.

Berätta om dig själv

29 år gammal, från Piteå där jag fortfarande bor. Har haft ett intresse med att jobba med rörligt sedan gymnasiet där jag studerade på medie-linjen. Därefter studerade jag vidare på Musikhögskolan i Piteå i TV-produktion. Av en ren slump efter att ha jobbat på P-Town AB snubblade jag in på dramaproduktion där jag jobbad med tv-serien Jägarna 2017 och har efter det varit på diverse produktioner runt om i norrbotten, bland annat Björnstad och nu senast Lasse-Majas detektivbyrå. Så ett brinnande intresse för att filma och skapa content inom den genren har alltid funnits. Sedan oktober 2020 jobbar jag på Vinter i Luleå. Lagar mycket mat på min fritid och tar gärna stillbilder dit jag reser, föredraget utanför Sverige.

 

Hur kom du in i branschen?

Som sagt så var det på P-Town AB med Mikael Sundqvist som jag kom in i ”byrå” branschen om man vill kalla den så. Där skapade jag ett kontaktnät med olika människor och när Vinter sökte nytt blod blev jag rekommenderad av en vän och på den vägen är det.

 

Varför just denna bransch?

För att jag ska trivas på ett jobb känner jag att jag behöver få vara kreativ. Inom filmbranschen som jag jobbade inom tidigare fick jag lära mig otroligt mycket om kamera och hur det egentligen funkar för att kunna leverera så bra material som möjligt. Men det är också en väldigt lång väg att gå från att vara en kameraassistent till att faktiskt plåta. Med den här branschen fick jag större möjlighet att vara mer kreativ, ta egna beslut om hur något ska se ut i bild och få fram en egen vision inom byrån och kundens ramar. Det passar mig väldigt bra.

 

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Ingen dag är nog vanlig just nu med rådande pandemi. Vi jobbar så mycket som möjligt hemifrån och mycket av kommunikationen sker över länk när man ska ”träffa” kollegorna. Men om man bortser från det så går mina dagar oftast ut på att filma reklam där vi hjälper våra kunder att antingen nå ut med ny information, hålla sig aktuell eller bara vill göra bra PR för sig. Sedan så klipper jag materialet och levererar till kunden.

 

Hur ser en ovanlig dag på jobbet ut?

En ovanlig dag kan innebära mycket. Tokiga idéer som ska filmas, kämpa sig genom snöstormar när man pendlar till jobbet från Piteå till Luleå, träffa människor och företag man aldrig trodde man skulle få en insyn i. Det är väldigt varierande och kul.

 

Vad gör företaget du jobbar på extra bra?

Vinter delegerar ut mycket eget ansvar och sätter tillit till de kreativa rollerna på bygget vilket passar mig sen är alla superhärliga och jag som är grön på byrån fick ett bra välkomnande.

 

Fem snabba

Senaste låten du lyssnade på? – Travis Scott – goosebumps

Vad klädde du senast ut dig till på halloween? – Fred från Scooby-Doo

Favoritreklam genom tiderna? – ”Du har ju hela helgen på dig”-reklamen från tidigt 2000-tal. Minns det som att de var nått med att en man vunnit på lotto?

Hjortron eller Blåbär? – Blåbär

Sommar eller vinter? – Jag är less på att skotta snö så sommaren tar hem det.